Agricultura

Els preus agrícoles pugen un 24 % entre 2021 i 2022

16/01/2023

Les primeres estimacions dels índexs de preus agrícoles per al 2022 indiquen que van ser substancialment més alts que els del 2021 en gairebé totes les categories de productes principals, així com en inputs agrícoles clau.


Hi va haver tres grans impulsors dels preus més alts. El primer va ser la interrupció dels mercats agrícoles mundials causada per la invasió russa d'Ucraïna. Rússia i Ucraïna han estat exportadors importants de cereals, blat, blat de moro, llavors oleaginoses (en particular, gira-sols) i fertilitzants. El segon factor va ser la sequera generalitzada, que s'espera que hagi reduït el rendiment dels cultius, inclosos els cultius farratgers com el fenc, que s'utilitza com a aliment per al bestiar. El tercer van ser altres pressions inflacionàries, com el cost de l'energia, ja que les accions que es van prendre per eliminar gradualment la dependència de la UE dels combustibles fòssils russos també van fer augmentar els preus de l'energia.


Les dades d'Eurostat indiquen que el preu mitjà dels productes agrícoles en conjunt (producció) a la UE va augmentar un 24% entre 2021 i 2022. Els augments de preus més pronunciats es van produir en els cereals (+45%), els ous (+43%) i la llet (+31%). De fet, hi va haver augments de preus en tots els grups de productes, amb l'excepció de la fruita (-3%).


També hi va haver augments pronunciats en el preu mitjà dels béns i serveis que es consumeixen actualment a l'agricultura (és a dir, inputs no relacionats amb la inversió). Hi va haver un augment del 30% en la mateixa 'cistella' d'inputs, en comparació amb el 2021. Dins d'aquesta cistella, hi va haver augments considerables en els preus de fertilitzants i milloradors de sòl (+87%) i energia i lubricants (+59% ).