Pescadors del mar Menor que havien cessat l'activitat fa un mes després que apareguessin milers de peixos morts per anòxia hi han tornat a pescar aquest, segons ha informat el conseller d'Aigua, Agricultura, Ramaderia, Pesca i Medi Ambient murcià, Antonio Luengo.
Ho ha avançat Luengo en declaracions als mitjans de comunicació, després d'assistir al Consell Consultiu de Política Agrària, tot i que no ha pogut precisar quantes de les 63 embarcacions afectades han sortit avui al mar.
Ha detallat que el fet de tornar a l'activitat és una decisió voluntària dels mateixos pescadors, com també ho va ser l'aturada que van acordar.
El conseller ha recordat que "en cap moment" tenien prohibit pescar, tot i que l'aturada va ser ben vista pel Govern regional com a mesura de precaució després que apareguessin els peixos morts. Luengo ha assegurat que arribarà l'ajuda global de 400.000 euros prevista pel Govern autonòmic per pal·liar els efectes d'aquesta aturada.
"Complirem el nostre compromís i continuarem treballant per donar les màximes ajudes que siguin legalment possibles", ha afirmat, després d'avançar que els abonaments es faran aquesta setmana o la que ve. Inicialment, s'havia previst no reprendre l'activitat fins a finals d'any, però després de veure l'evolució de la situació, els pescadors han sortit a pescar.
"Caldrà veure" si les captures són rendibles per determinar si cal continuar pescant o tornar a parar, ha indicat. Luengo ha defensat l'estat sanitari dels peixos del mar Menor, ja que els que van aparèixer morts no contenien "cap mena de substància tòxica", sinó que van morir per falta d'oxigen. "Cal ser molt prudents quan es diu que el mar Menor està contaminat, perquè ho està per excés de nitrats, però no hi ha cap substància química ni tòxica que posi en perill ni el bany ni la qualitat dels peixos", ha insistit.
Són unes aigües molt monitoritzades" per la comunitat científica i va ser l'episodi de gota freda (DANA), segons les seves dades, el que va precipitar la situació d'anòxia. Les últimes anàlisis fetes divendres passat, d'acord amb les seves dades, han confirmat que "no hi ha cap problema d'oxigen" actualment.
Preguntat per la causa d'aquest excés de nitrats de l'aqüífer sota el mar Menor, el conseller ha destacat que es deu a pràctiques "històriques" en la zona, entre les quals hi hauria pràctiques agrícoles, ramaderes i de gestió d'aigües urbanes.
La solució, al seu parer, passa per evitar que entrin aigües al mar Menor procedents de les rambles i abaixar l'aqüífer, per a la qual cosa hi ha actuacions previstes per diferents administracions que s'han d'executar.