Agricultura

Els pagesos de la UE disposaran de préstecs avantatjosos de 200.000 euros

03/04/2020

Els pagesos de la Unió Europea (UE) afectats per la crisi de la Covid-19 es podran beneficiar de préstecs o garanties de fins a 200.000 euros en condicions favorables, com ara taxes d'interès "molt baixes" o calendaris de devolució favorables, va informar dijous la Comissió Europea (CE).


Brussel·les va anunciar que el Fons Europeu d'Agricultura i Desenvolupament Rural (EAFRD) cobrirà aquestes préstecs i que també servirà per invertir en instal·lacions mèdiques i infraestructures en àrees rurals, com ara les dedicades a fer tests del coronavirus o tractaments de la malaltia.


A més, es donarà més flexibilitat a aquestes instruments financers i no caldrà que l'ús estigui lligat a inversions, sinó que podran ajudar els pagesos a tenir liquiditat per finançar costos o compensar pèrdues temporals.


La CE va formalitzar la proposta d'allargar un mes (fins al 15 de juny) la data per sol·licitar els pagaments de la Política Agrícola Comuna (PAC/DUN) i augmentar la bestreta de pagaments directes i de desenvolupament rural.


La taxa de pagaments avançats anirà del 50 % al 70 % per als directes i del 75 % al 85 % per als de desenvolupament rural, i els pagesos podran començar a rebre aquests avançaments des del pròxim 16 d'octubre.