Indústria

Els pagesos necessiten incentius per ser més sostenibles

09/07/2020

Els pagesos i els ramaders necessiten més incentius i capacitació per aconseguir una producció més sostenible i fer front al repte del canvi climàtic, han assenyalat aquest dimecres representants del Govern, productors i altres actors.


En un seminari web organitzat per l'organització agrària UPA sobre la sostenibilitat del sector agrari i l'adaptació al canvi climàtic, el secretari d'Agricultura i Alimentació, Fernando Miranda, ha insistit en la importància de transformar el sistema productiu i mantenir la rendibilitat de les explotacions.


El responsable del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA) ha fet una crida per donar "incentius" als pagesos i als ramaders perquè vegin que "el canvi val la pena", i proporcionar-los les eines perquè puguin dur a terme aquesta transició. Al seu parer, el repte principal a hores d'ara és el clima i el medi ambient, en comparació amb la dècada passada, que va estar més centrada en assumptes relacionats amb la higiene i la seguretat alimentària.


L'objectiu a la Unió Europea (UE) és aconseguir una economia descarbonitzada per a l'any 2050, per a la qual cosa els diferents sectors, inclòs el primari, han de dur a terme les seves activitats d'una manera sostenible.


El secretari general de la UPA, Lorenzo Ramos, ha destacat que necessiten incentius per aconseguir una agricultura "més sostenible en tots els sentits", també des del punt de vista econòmic i social. Per això, ha reclamat accés a la innovació i la tecnologia, i també un repartiment "més equitatiu" dels fons comunitaris que estan actualment en la taula de negociació.


El president i conseller delegat del grup Deoleo, Ignacio Silva, ha advocat per treballar en la qualitat, un element "clau" en el cas de l'oli d'oliva per garantir un "futur econòmicament sostenible", i a millorar la traçabilitat i els estàndards dels productes.


El director general de Bayer Cropscience, Protasio Rodríguez, ha indicat que "la digitalització de l'agricultura permet donar accés a eines per fer servir productes de sanitat vegetal" i que augmentar la productivitat de les llavors és una manera de "reduir la petjada ambiental de l'agricultura mantenint els nivells de producció".


Per part de la Confederació de Consumidors i Usuaris (CECU), la seva vicepresidenta, Ana Etchenique, ha apostat per "indicar el valor a més del preu del que es compra" i donar pautes als consumidors sobre com alimentar-se de manera sostenible.


El biòleg de l'organització SEO/Birdlife José Eugenio Gutiérrez ha considerat que "no té cap sentit" dissociar la producció i la sostenibilitat, i ha defensat "recuperar la biodiversitat per transformar-la en rendibilitat" i aconseguir un canvi de model que "no suposi un menysteniment de la renda agrària".