Agricultura

Els pagesos demanen suport per a un model sostenible post-COVID

03/06/2020

Les organitzacions agràries www.asaja.com/" target="_blank" rel="noopener">ASAJA, COAG i www.upa.es/upa/inicio/" target="_blank" rel="noopener">UPA han reclamat aquest dimarts al Congrés suport públic per aconseguir un model agrari sostenible en l'etapa de reconstrucció que s'obre després de la crisi del coronavirus.


Els màxim dirigents d'aquestes tres organitzacions han intervingut en la Comissió per a la Reconstrucció Social i Econòmica, en la qual han respost preguntes dels diferents grups parlamentaris.


El president d'ASAJA, Pedro Barato, ha qualificat d'"insuficients" els esforços de la Unió Europea (UE) i el Govern pel que fa a l'impacte de la crisi en el sector primari, amb ajudes europees d'uns 80 milions d'euros i altres de nacionals de 10 milions, després de destacar que el sector ha continuat funcionant "perfectament gràcies al model agrari" que hi ha a Espanya.


Barato ha insistit que les ajudes de la nova Política Agrària Comuna (PAC) del període 2021-2027 no han de patir retallades, respecte de la reducció del 9 % que ha proposat la Comissió Europea, i que el Fons Europeu de Reconstrucció ha de donar més suport a l'agricultura perquè sigui més sostenible.


El secretari general de la COAG, Miguel Blanco, ha sostingut que la crisi del sector agrari s'ha agreujat amb la COVID-19 i ha criticat que els preus que es paguen al camp de vegades continuen sent inferiors als costos de producció, per la qual cosa ha instat a reforçar els controls perquè es compleixi la llei de la cadena alimentària, reformada pel Govern el mes de febrer passat.


La seva organització ha presentat al Congrés un document amb cent mesures agràries per a la reconstrucció social i econòmica d'Espanya, entre les quals hi ha la posada en marxa d'un Estatut de l'Agricultura Social i Professional.


El secretari general de la UPA, Lorenzo Ramos, ha indicat que Espanya necessita "una agricultura familiar rendible i forta" per garantir l'alimentació de la població, generar vida a les zones rurals i cuidar l'entorn, en comparació amb el model productiu basat en la deslocalització que hi ha a tot el món.


La UPA també ha lliurat als parlamentaris un document amb 80 propostes de tipus polític, legislatiu, econòmic i fiscal, amb vista a garantir preus justos a l'agricultura i que es respectin les relacions contractuals.