AOVE
Indústria

Els millors olis d'Espanya, segons el Consell Oleícola Internacional, són andalusos

30/06/2023

La 23a cerimònia de lliurament dels premis a la qualitat Mario Solinas s'ha celebrat recentment en el marc de la 117a reunió del Consell de Membres del Consell Oleícola Internacional (COI). Aquest prestigiós esdeveniment ha comptat amb una representació nodrida de la diplomàcia de països productors d'oli d'oliva verge i adscrits al COI, com l'Excm. Sr. Gazmend Barbullushi d'Albània, l'Excm. Sr. Azzam Abdulkarim Al Gain d'Aràbia Saudita, l'Excma. Sra. Areej Mahmoud Saleh Hawamdeh de Jordània, l'Excma. Sra. Fatma Omrani Chargui de Tunísia, l'Excm. Sr. Sr. Reza Zabib de l'Iran, l'agregat econòmic de l'ambaixada d'Itàlia, el Sr. Nicola Carbone, el conseller de l'ambaixada del Brasil, el Sr. Flavio Bettarello i el primer secretari de l'ambaixada de Portugal, el Sr. Pedro Marcelo .

El conegut xef Andrés Madrigal ha estat convidat per representar l'alta cuina, en què l'AOVE és un ingredient imprescindible.

El director executiu del COI, Abdellatif Ghedira, s'ha dirigit als productors i envasadors premiats per agrair el seu entusiasme per divulgar la cultura de l'oli d'oliva verge extra d'excel·lent qualitat i per la confiança en el COI. També ha recalcat la carrera de fons i el desenvolupament d'aquests premis, que van comptar amb 3 candidats en la primera edició, l'any 2000, i que ara han acollit fins a 117 aspirants en la 23a edició. A més, el director executiu ha anunciat que l'Aràbia Saudita ha entrat a formar part de la família del COI aquest any, cosa que fa que ja siguin 19 els països membres d'aquest organisme, incloent-hi la UE i els seus 27 països. L'Excma. Sra. ambaixadora de Jordània també ha pres la paraula per destacar la prosperitat que viu el sector. Així mateix, ha animat tots els productors i envasadors que no han estat guardonats aquest any a continuar participant en aquest cèlebre concurs.

El director executiu adjunt, Jaime Lillo, que passarà a ser el proper director executiu del COI a partir del gener del 2024, va reconèixer l'esforç i la cura amb què treballa aquesta nova generació d'oleicultors, que està portant l'OOVE al capdamunt .

Durant la seva intervenció ha recalcat i agraït també de manera especial la important tasca del jurat internacional, integrat per tretze panels de tast i representats a la cerimònia pel cordovès Plácido Pascual. Pascual, que és cap del panell de tast del laboratori agroalimentari de Còrdova, ha expressat la seva satisfacció en comprovar l'increment sense fre de la qualitat dels olis presentats als Mario Solinas cada any. En la seva intervenció ha assenyalat que "aquesta és la base del prestigi d´aquests premis", i ha aprofitat per recordar al públic que "el mètode d´anàlisi sensorial l'aplica de forma minuciosa i objectiva cadascun dels tastadors".

Aquesta 23a edició dels Mario Solinas ha comptat amb l'avaluació de 117 mostres inscrites, procedents de països com Argentina (2), Brasil (2), la Xina (2), Croàcia (1), Grècia (4), Itàlia (6), Portugal (16), Espanya (63), Tunísia (19) i Turquia (2).

Les mostres van ser enviades per productors individuals, associacions de productors i envasadors. En aquesta edició, els OOVE espanyols que han aconseguit el màxim guardó han estat Oro de Cánava, de Jaén; Molino del Genil, de Còrdovai i Goya de España SAU, de Sevilla.