Pesca

Els menús escolars revisen l'oferta de peix

26/11/2019

L'última recomanació del Ministeri de Sanitat, a través de l'Agència de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN), sobre el consum en menors de les espècies de peix amb nivells de mercuri elevats ha provocat que es revisin molts menús escolars per analitzar si les inclouen i adaptar-los.


L'AESAN ha elevat de 3 a 10 anys l'edat per sota de la qual es desaconsella consumir el peix que més mercuri acumula a l'organisme; entre d'altres, el peix espasa, el tauró, la tonyina vermella i el lluç de riu, ja que les elevades concentracions d'aquest metall poden afectar el sistema nerviós central en desenvolupament.


Molts centres de primària han fet atenció a aquest avís i es preparen per adaptar-se a la recomanació si calgués, segons les fonts consultades per Efeagro.


La Federació Espanyola d'Empreses de Restauració Col·lectiva (FEADRS) recorda que els seus associats "sempre estan alineats" amb les directius de l'AESAN i, per tant, "s'estan prenent totes les mesures necessàries". Estan contactant amb els proveïdors per revisar la "possible presència" d'aquestes varietats de peix als menús i, si és el cas, substituir-los per altres opcions tan aviat com sigui possible".


Han recordat, a més, que "totes" les matèries primeres que fan servir als menús estan sotmeses als controls sanitaris i de traçabilitat que estableix la normativa alimentària.


A la Confederació Espanyola d'Associacions de Pares i Mares d'Alumnes (CEAPA), un dels membres de la Comissió de Menjadors, José Antonio Álvarez, expressa el seu acord amb la decisió de Sanitat, tot i que creu que hauria d'haver arribat "molt abans".


Ha defensat la presència del peix en els menús escolars, pels valors nutricionals que té, però veu convenient descartar les espècies amb un contingut de mercuri elevat. De fet, d'acord amb les seves dades, els menjadors dels centres adherits a l'associació no oferien aquest peix fins i tot abans dels nous consells sanitaris: fa sis anys que només serveixen lluç, tonyina en conserva, bacallà i salmó, d'acord amb les recomanacions dels experts.


El canvi en els menús escolars és un fet, i fins i tot hi ha circulars enviades als pares des d'algunes escoles ?a les quals ha tingut accés Efeagro? en les quals s'explica que el peix espasa o la tonyina vermella s'estan substituint per rap, corbina, escórpora o castanyola.