Ramaderia

Els joves agricultors i ramaders fan un crit d'esperança

08/07/2021

No és habitual que jugadors de vídeojocs, influencers, i agricultors i ramaders joves comparteixin escenari. Malgrat això, la jornada final que ha celebrat avui el grup operatiu Agricultors Joves en XARXA els ha unit a tots per demostrar una cosa: el futur del camp és tan jove i digital com el de qualsevol altre sector.


Per a això, els responsables de l'esdeveniment s'han atrevit amb un format en streaming retransmès a través de YouTube i Facebook, presentat pel jove actor i humorista Manu Sánchez, amb connexions en directe amb Baeza, Calamocha i Tomelloso, i amb la participació de joves que uneixen el món rural i el digital, com Twins' Farm (Joaquín i Herminio Tribaldos), Funjetor (Andrés Briz), Ventura González, Mónica Álvaro, Juan Luis Fradejas i Antonio Conde, entre d'altres.


Al llarg de les més de dues hores que ha durat la jornada, aquest elenc gens habitual ha mostrat com un espai web col·laboratiu com www.raices.info/" target="_blank" rel="noopener">Raíces.info pot acostar el coneixement i la passió que els i les joves de camp necessiten en el seu dia a dia. Per aconseguir-ho, Raíces.info se serveix de les funcions que podem trobar a la web, les xarxes socials i els fòrums, a més d'apostar pels videojocs com a eina d'aprenentatge.


A més de facilitar la feina del jovent en les explotacions, aquest projecte aspira a aconseguir un objectiu més ambiciós: lluitar contra la despoblació rural que amenaça els ecosistemes i la seguretat i la sobirania alimentàries del nostre país.


La jornada ha comptat amb un fort suport institucional, amb representants del www.mapa.gob.es/es/" target="_blank" rel="noopener">Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació i del www.miteco.gob.es/es/" target="_blank" rel="noopener">Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic. També el conseller d'Agricultura de la Junta de Castella-la Manxa, www.castillalamancha.es/gobierno/agriaguaydesrur/titular" target="_blank" rel="noopener">Francisco Martínez Arroyo, va llançar un missatge de suport i va confessar la seva aposta política pels joves que volen dedicar-se a produir aliments, a vertebrar el territori i a omplir els pobles de vida. Durant l'acte, el catedràtic www.linkedin.com/in/jos%C3%A9-emilio-guerrero-13000910/?originalSubdomain=es" target="_blank" rel="noopener">José Emilio Guerrero ha rebut el primer premi Raíces pel seu compromís i suport als joves agricultors i ramaders durant tota la seva trajectòria.


El grup operatiu Agricultors Joves en XARXA està coordinat per la Unió de Petits Agricultors i Ramaders (www.upa.es/upa/inicio/" target="_blank" rel="noopener">UPA), i té com a socis la Universitat de Còrdova, la www.uma.es/#gsc.tab=0" target="_blank" rel="noopener">Universitat de Màlaga i el www.tragsa.es/es/Paginas/default.aspx" target="_blank" rel="noopener">Grup Tragsa. El projecte també compta amb la col·laboració de la Federació d'Associacions de Dones Rurals (FADEMUR) i www.caixabank.es/particular/home/particulares_es.html" target="_blank" rel="noopener">Caixabank. A més, està finançat pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural i el Programa Nacional de Desenvolupament Rural de el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació.