Indústria

Els exportadors d'oli demanen que es pressionin els EUA perquè no apugin l'aranzel

03/07/2020

Exportadors espanyols d'oli d'oliva han instat el Govern a "pressionar" directament l'Administració dels EUA per evitar un nou augment dels aranzels a aquest producte, que ja suporta un impost addicional del 25 % en el mercat nord-americà.


L'Associació Espanyola de la Indústria i el Comerç Exportador de l'Oli d'Oliva (ASOLIVA) ha exhortat aquest dijous l'Executiu "a posar tota la carn a la graella", ja que els Estats Units han obert un termini per revisar els aranzels que s'apliquen a la importació d'alguns productes europeus que expira el 26 de juliol vinent.


Per això, ha demanat tant al Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació com al d'Indústria, Comerç i Turisme que enviïn "delegacions a negociar directament" amb l'Administració Trump.


L'aranzel del 25 %, que està vigent des del mes d'octubre passat per a les compres d'oli d'oliva espanyol, ha provocat "una caiguda de les exportacions del 90 %", d'acord amb les seves dades. També han explicat que Espanya està en "desavantatge" respecte d'altres països europeus productors d'oli, ja que l'impost només afecta tres països més (Alemanya, França i el Regne Unit) pel fet que està relacionat amb la disputa comercial que s'ha produït al voltant de les ajudes públiques que s'han concedit a Europa al consorci aeronàutic Airbus.


Els responsables d'ASOLIVA han recordat les divergències que han sorgit fa poc entre els EUA i la UE per la intenció de la UE d'aprovar l'anomenada "taxa Googe", cosa que augmenta encara més la preocupació que hi ha sobre les possibles represàlies de l'Administració Trump.