Malgrat l'amenaça d'incrementar-los, el Govern dels EUA va anunciar el 12 de juliol que mantenia els aranzels a diversos productes agroalimentaris comunitaris, entre els quals n'hi ha d'emblemàtics, com els cítrics, l'oli o el vi espanyol, atès que "la UE i els països membres no han emprès les accions necessàries per complir les decisions de l'Organització Mundial del Comerç al voltant dels subsidis a Airbus", segons va destacar Robert
Lighthizer, representant de Comerç Exterior dels EUA. Lighthizer va subratllar que el volum de productes europeus subjectes a aquestes mesures seguirà sense canvis en 7.500 M? i les taxes en el 15 % per a productes aeronàutics i el 25 % per a tots els altres, entre els quals hi ha formatges, vins, licors i olives. No obstant això, l'Oficina de Comerç va assenyalar que, des de l'1 de setembre, faria diversos canvis a la llista de productes: traient-ne alguns de Grècia i el Regne Unit, i compensant-ne el valor afegint al llistat productes de França i Alemanya.
Les exportacions agroalimentàries espanyoles assoleixen els 53.180 M? El 5,2 % més que el 2018, segons l'informe anual de comerç exterior del MAPA, en el qual es destaca que les importacions van sumar 38.964 M?, l'1,2 % més interanual, per la qual cosa la balança agroalimentària va donar un saldo positiu de 14.215 M?. La UE va ser la destinació principal d'exportacions agroalimentàries espanyoles, amb una quota del 72 % i per valor de 38.108 M?, el 2,8 % més que el 2018. Les dirigides als Estats Units van sumar 2.175 M?, el 7 % més que el 2018, centrades en oli d'oliva, vi, most, conserves d'olives i formatge.
La decisió de Washington es produeix malgrat que el juny Airbus va informar que renunciava a les condicions preferents en els crèdits concedits per Espanya i França per construir el seu avió A350, que l'OMC va considerar ajudes il·legals. Després de conèixer-se la notícia, el Govern d'Espanya va anunciar que rebutjava aquesta decisió i que continua confiant que s'assoleixi un acord amb els EUA que reverteixi la dinàmica actual en les relacions comercials entre tots dos països.
Per a la ministra espanyola d'Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, actualment la UE i els Estats membres del Consorci Airbus (Espanya, França i Alemanya) compleixen plenament les regles de l'OMC i les exigències del panell de l'OMC, i considera que Washington hauria de retirar les mesures de represàlia. El ministre d'Agricultura, Luis Planas, va incidir en el fet que el sector agroalimentari s'ha vist immers en un conflicte comercial aliè a la seva activitat, i va destacar la importància del multilateralisme en els acords comercials i d'un comerç internacional basat en regles.
Així mateix, la CE "intensificarà esforços" per trobar una solució negociada a la "disputa comercial", segons va destacar l'aleshores responsable europeu de Comerç, Phil Hogan.