Agricultura

Els empresaris espanyols miren de sortejar la pujada d'aranzels dels EUA

19/11/2019

Les empreses espanyoles d'oli i vi principalment, però també les de formatge, fruita i marisc, miren de sortejar els efectes "devastadors" dels nous aranzels del 25 % imposats avui fa just un mes per part dels EUA, i que afectenxportacions per valor d'uns 731 milions d'euros.


Alguns empresaris van acumular existències en naus industrials abans de la pujada aranzelària, n'hi ha que repercuteixen parcialment el preu en el consumidor, d'altres comencen a oferir productes de tercers països, i n'hi ha que, com els olivarers, traslladaran l'embotellament als EUA per evitar la nova taxa.


Segons explica a Efe la directora executiva de la Cambra de Comerç d'Espanya als Estats Units, Gemma Cortijo, "els aranzels imposats per l'Administració Trump afecten productes molt populars als EUA, però no danyen d'una manera important el comerç bilateral" atès que representen un volum del 5,72 % sobre el total d'exportacions a quest país.


No obstant això, alerta: "Sí que s'espera que els nous aranzels tinguin un efecte devastador sobre les empreses que es veuen afectades, ja que les pujades obliguen els importadors a inclinar-se per productes que provenen d'altres països, com és el cas de l'oli o del vi".


D'entrada, cal veure amb detall a quins productes afecta la nova taxa i quin volum de negoci representa. Per exemple, estan afectats gairebé tots els formatges espanyols, inclòs el manxec, una exportació que l'any passat va moure 87 milions d'euros. Un cas semblant és el del marisc, que mou 84 milions d'euros, mentre que la Cambra de Comerç calcula que el 23 % de les exportacions de fruita als EUA es veuen afectades, cosa que representa 23 milions d'euros dels 89 milions que va facturar l'any passat en aquest país.


La cosa va a més en el cas del vi, que l'Administració Trump penalitza amb un increment del 25 % d'aranzels quan s'exporta en recipients o ampolles de menys de dos litres i amb una concentració d'alcohol de menys del 14 %.


Encara pitjor és el cas de l'oli, concretament el d'oliva en recipients de menys de 18 quilos produït a Espanya, ja que els EUA són el primer país importador, cosa que representa un 47 % dels 464 milions que mou a l'any en aquest país, és a dir, 190 milions d'euros.


També s'han penalitzat les olives de taula, que ja fa dos anys que pateixen penúries per diverses qüestions.