Agricultura

Els brots obliguen a no baixar la guàrdia en el sector primari

29/06/2020

Els brots de la COVID-19 vinculats a l'activitat del sector primari obliguen a no baixar la guàrdia pel que fa a la pandèmia, tot i que experts, empresaris i sindicats també adverteixen de la possibilitat de contagi fora dels llocs de treball.


La setmana passada, Espanya va posar fi a l'estat d'alarma, però no a l'epidèmia: des d'aleshores s'han continuat diagnosticant brots de coronavirus, entre els quals hi ha els que han afectat treballadors d'empreses hortofructícoles en quatre comarques de l'Aragó, que han hagut de retrocedir a la fase 2 de la desescalada. També hi figuren casos detectats durant les últimes setmanes en escorxadors i explotacions agrícoles de Lleida, i els més recents en una empresa càrnica de València.


El Govern espanyol precisa que part dels contagis s'han produït fora dels centres de treball, com, per exemple, trobades socials i transports, i atès que el "risc zero" no existeix, el més important és, a més de les mesures de prevenció, detectar de manera precoç els casos per evitar que es produeixi una transmissió comunitària.


Sobre els brots al sector primari, el director general de la Indústria Alimentària, www.mapa.gob.es/es/ministerio/funciones-estructura/organigrama/DG_Industria_Alimentaria.aspx" target="_blank" rel="noopener">José Miguel Herrero, ha indicat aquesta setmana en un acte que la competència en aquesta qüestió recau sobre les autoritats sanitàries, per la qual cosa el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació (www.mapa.gob.es/es/default.aspx" target="_blank" rel="noopener">MAPA) fa una crida a seguir les recomanacions que es dictin en aquest aspecte.


La indústria càrnica ha estat en el focus d'atenció durant els últims dies, a causa especialment del rebrot massiu en un escorxador alemany i alguns de menors a Espanya. Els veterinaris són una figura clau en el funcionament sanitari d'aquestes indústries, i José María Martínez n'és un.


En declaracions a Efeagro, afirma que si s'implementen les mesures preventives necessàries (mascareta, separació, ampliació de vestidors o neteja del material de contacte) "no hi ha d'haver més risc que en una altra activitat industrial", malgrat que la humitat i el fred afavoreixin la supervivència del virus i, per tant, la transmissió.


La recollida de fruita i hortalisses també ha estat objecte d'anàlisi, ja que estan actives diverses collites i l'arribada de temporers al camp no s'ha lliurat de rebrots. Des del gremi cooperatiu, el president del grup de fruites de pinyol de Cooperatives Agro-alimentàries d'Espanya, Javier Basols, assegura que s'estan implementant "totes" les mesures establertes per les autoritats.