Indústria

Els aliments s'encareixen un 2 % el gener del 2020

17/02/2020

Els aliments i les begudes no alcohòliques es van encarir durant el mes de gener un 2 % respecte del preu que tenien fa just un any, i tres dècimes més que l'augment observat al desembre, una tendència alcista impulsada per l'expressiva pujada del peix i el marisc.


Així es desprèn de l'índex de preus al consum (IPC) divulgat aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), que revela que la inflació en els aliments gairebé va duplicar la mitjana general, que es va situar en l'1,1 %.


A aquest increment hi va contribuir especialment la categoria del peix i el marisc, en la qual els preus es van disparar durant el gener un 8,2 %, com també la carn de porc, que va augmentar un 7,7 %. Per contra, el preu dels olis i els greixos es va desplomar un 9,4 en comparació amb el primer mes del 2019.


La inflació en el cas de les begudes alcohòliques i el tabac es va situar en el 0,5 % en taxa interanual, una dècima superior a la xifra del desembre.


Per regions, les pujades més grans en el capítol d'aliments i begudes no alcohòliques es van registrar al País Basc i La Rioja, amb una pujada de l'IPC del 2,9 %.


En la banda contrària es va situar les Balears i Melilla, amb augments de l'1,4 %, i Ceuta i Aragó, amb repunts de l'1,5 %.