Indústria

Els aliments es van encarir un 2,5 % el març

16/04/2020

Els aliments i les begudes no alcohòliques es van encarir durant el mes de març un 2,5 % respecte del mateix mes anterior i una dècima més que durant el febrer, impulsats novament pel peix, en línia amb els últims mesos, per la qual cosa no s'hi aprecia cap impacte de l'estat d'alarma decretat el 14 de març.


Això es desprèn de l'índex de preus al consum (IPC) divulgat aquest dimecres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), que revela la tendència inflacionista que mantenen els aliments si es compara amb la mitjana general, que va romandre invariable (0 %) en la taxa anual.


A aquest increment, hi va contribuir especialment la categoria del peix i el marisc, en la qual els preus es van encarir durant el mes de març un 0,9 % mensual; la carn, d'altra banda, va augmentar un 0,4 %. En canvi, el preu de la fruita va retrocedir un 1,2 % respecte del mes de febrer, i els llegums i les hortalisses ho van fer un 0,8 %.


Si es té en compte la comparativa anual, destaca la pujada del preu de la carn de porc, que es dispara un 8,3 %, i la del peix fresc i congelat (+7,8 %) mentre que només s'abarateix un producte en alimentació: els olis i els greixos, que ara costen un 8,8 % menys que fa un any.


La inflació en el cas de les begudes alcohòliques i el tabac es va situar en el 0,5 % en taxa interanual i manté els preus en la comparativa mensual.