Agricultura

Els agricultors rebran 4.954 milions en ajudes de la PAC el 2020

31/08/2020

El període per a presentar les sol·licituds úniques d'ajuts de la Política Agrícola Comuna (PAC) per al 2020 s'ha tancat amb la recepció de 679.129 peticions per part dels agricultors i ramaders, que percebran 4.954 milions en ajudes directes, dels quals 3.421 podran abonar-se per avançat.


Aquestes sol·licituds úniques inclouen tant els ajuts directes com les mesures de desenvolupament rural que es concedeixen per superfície o per cap de bestiar, segons ha detallat aquest divendres en un comunicat el Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA).


Entre el 16 d'octubre i el 30 de novembre podran cobrar-se anticipadament el 70 % dels ajuts directes i el 85 % dels de desenvolupament rural, un percentatge superior al d'una campanya normal aprovat per la Comissió Europea a petició d'Espanya i d'altres estats membres.


El MAPA, que ja va aprovar dos ampliacions del termini de sol·licitud per a facilitar la gestió dels beneficiaris en un període de dificultats provocades per la pandèmia de la COVID 19, farà "també ara tots els esforços necessaris" de coordinació perquè el pagament anticipat es pugui dur a terme "puntualment, tot i que la decisió de fer-ho correspon als governs autonòmics", segons el Departament.


Pel que fa a la superfície, aquest any les sol·licituds d'ajuda afecten 22.155.401 hectàrees, 48.015 més que el 2019, de manera que continua la tendència de menys explotacions però de dimensió major. D'altra banda, ha informat que actualment s'estan duent a terme els controls obligatoris previs a la realització dels pagaments.


En aquest sentit, la Comissió Europea ha autoritzat una reducció dels que es fan sobre el terreny de fins al 3 % del total dels expedients. Amb l'objectiu de respectar les normes sanitàries vigents, les inspeccions sobre el terreny es duran a terme de manera que s'eviti, en la mesura del possible, el contacte físic entre l'agricultor i el controlador.


Una altra de les circumstàncies que faciliten a Espanya la gestió normal de les sol·licituds de la PAC, malgrat les dificultats causades per la pandèmia, és la consolidació del sistema de control de les superfícies per monitorització amb satèl·lits.