La Reial Acadèmia Gallega de Ciències (RAGC) ha concedit el Premi de Recerca 2019 ?a científics sènior? a un estudi genètic sobre el castanyer al sud d'Europa que ha fet el grup d'Agronomia del campus de Lugo ?de la USC?, que coordina el catedràtic Santiago Pereira, en col·laboració amb investigadors francesos, italians, andalusos, bascos i extremenys.
Aquest estudi ha demostrat que "les primeres pràctiques de domesticació instantània", o el que és el mateix, del conreu mitjançant empelts, "es van fer a Galícia a començaments del segle xv", segons va informar la Universitat de Santiago de Compostel·la.
L'equip liderat pel grup d'Agronomia del campus de Lugo ha comptat per fer aquesta recerca amb científics de l'Institut Nacional de Recerca Agronòmica de França ?Universitat de Bordeus?, de l'Institut de Recerca de l'Ecosistema Terrestre d'Itàlia, de les universitats de Còrdova i Extremadura, i del Centre de Recuperació de Recursos Genètics d'Àlaba.
L'estudi científic, que ha estat coordinat pels investigadors gallecs Santiago Pereira i Ana María Ramos, constitueix "la primera anàlisi genètica de castanyers monumentals al sud d'Europa".
La RAGC també ha premiat en la categoria d'investigadors joves el biòleg Juan Cuñarro ?investigador del CiMUS?, per la seva feina per identificar una nova diana de teràpies contra l'obesitat.
">">