Agricultura

Detecten per primera vegada podridura carbonosa en plantes de nabius a Huelva

06/08/2019

Investigadors del Centre Ifapa Las Torres, de l'Institut Nacional de Tecnologia Agropecuària (Tucumán, Argentina) i del Departament de Ciències Agroforestals de la Universitat de Sevilla han detectat per primera vegada podridura carbonosa en plantes de nabius a la província de Huelva.


Macrophomina phaseolina, agent causal d'aquesta malaltia, és un patogen que afecta més de 500 espècies cultivades i silvestres de gran longevitat, ha informat l'Ifapa en un comunicat. La malaltia es coneix amb el nom depodridura carbonosa, a causa de la decoloració o l'ennegriment de les tiges i arrels com a conseqüència de la presència de fong als teixits i a l'acumulació de microesclerocis, de color negre, que parasiten els teixits de l'hoste.


Huelva és la primera productora de fruites vermelles a Europa, i el cultiu del nabiu es va introduir a principis dels 90 com a alternativa al cultiu de la maduixa; des del 2011 fins al 2018, la superfície dedicada a aquest cultiu s'ha incrementat de 777 a 4.000 hectàrees. S'han detectat plantes simptomàtiques a Gibraleón i Moguer, i s'ha confirmat la virulència d'aïllats del patogen procedents de sòls on es conrea maduixa. Això implica que els productors han de tenir especial precaució i coneixement de l'estat del sòl quan reemplacin cultius de maduixa per cultius de nabiu.