La Universitat del País Basc UPV-EHU ha dissenyat un mecanisme per extraure gasos de les ampolles de vi i així poder detectar possibles fraus enològics sense haver-les de destapar.
El vi és una de les begudes alcohòliques més complexes, amb més de 1.000 components volàtils identificats, cosa que fa més difícil detectar el frau mitjançant l'anàlisi sensorial i que l'anàlisi química sigui complexa. L'espai del cap d'una ampolla de vi acumula una sèrie de substàncies gasoses entre el suro i el líquid, que mantenen un equilibri químic mentre no es destapi l'ampolla.
La informació que proporcionen les substàncies presents en aquest espai pot ser característica de la varietat, l'anyada, la forma d'elaboració o la denominació d'origen del vi. El problema és arribar a aquest espai sense destapar l'ampolla, per evitar pèrdues econòmiques en vins de gran valor.
El Servei Central d'Anàlisi d'Àlaba de la UPV-EHU ha dissenyat un model de mostreig senzill, que permet extreure els vapors del vi sense haver de retirar el suro de les ampolles, i una tècnica de mesurament anomenada cromatografia de gasos-espectrometria de masses permet determinar els compostos volàtils presents a l'espai del cap de les ampolles i poder fer una aproximació a la detecció de fraus.