R+D+i

Desxifrada l'estructura del virus de la pesta porcina africana

12/11/2019

Un equipo multidisciplinari de científics espanyols ha aconseguir desxifrar, mitjançant una tècnica de criomicroscòpia electrònica, l'estructura tridimensional del virus de la pesta porcina africana, un requisit considerat imprescindible per combatre la infecció.


La troballa és d'investigadors del centre de recerca bioGUNE de Bilbao i del Centre de Biologia Molecular Severo Ochoa de Madrid, que han aconseguit acostar-se més a l'arquitectura del virus, un requisit previ per comprendre'n l'assemblatge i poder-hi interferir per erradicar-lo.


Segons la recerca, els resultats de la qual s'han publicat a la revista científica The Journal of Biological Chemistry, aquest descobriment permet impedir la formació de l'estructura infecciosa i contribueix a buscar una vacuna contra aquest patogen.


La tècnica que s'ha fet servir consisteix a extraure mostres biològiques a desenes de milers d'augments amb un detall enorme.


L'assemblatge de l'estructura més externa fa servir una proteïna que mostra una forma similar a la que es dona en les proteïnes trobades en altres virus capaços d'infectar una multitud d'éssers vius, des de bacteris fins a humans, ha informat avui el centre basc de recerca.


El virus de la pesta porcina africana mostra una alta resistència ambiental i es pot propagar a través del contacte amb porcs vius o morts, i també mitjançant l'ús de productes i objectes d'origen porcí, com ara sabates, roba o equipament.


Aquest germen infecta tant porcs domèstics com salvatges, cosa que té conseqüències enormes per a la salut animal, i també repercussions econòmiques importants en la producció i sostenibilitat del sector. A Espanya, la presència del virus de la pesta porcina africana ha mantingut en alerta la indústria del pernil durant dècades.


L'existència es va detectar a finals de 1950, quan el virus va entrar a la Península, cosa que va causar la prohibició d'exportar animals vius i productes porcins fins al 1995.


Després que es detectés fa poc aquesta malaltia a Europa, ara és el continent asiàtic el més perjudicat, ja que el 2018 es va estendre per la Xina, Mongòlia, Vietnam, Cambodja i les Filipines, i va originar pèrdues per al sector estimades en 20 milions de dòlars al mes.