Indústria

La despesa en gran consum a Espanya va pujar un 2,4 % el 2019

14/02/2020

La despesa en gran consum a Espanya va pujar a 89.000 milions d'euros el 2019, cosa que suposa una pujada del 2,4 % respecte de l'any anterior, un augment sustentat en cistells de la compra cada vegada més petits però més cars pel fet que contenen productes de més valor afegit.


Aquesta és la conclusió principal de l'informe anual sobre gran consum ?que analitza la despesa feta en supermercats, hipermercats i comerç tradicional? elaborat per la consultora Nielsen, i que augura una forta desacceleració de cara al 2020 en la despesa, que repuntarà segons els seus càlculs un 1,5 %.


"Fa cinc anys no era així, ara a Espanya estem disposats a pagar més", ha explicat la responsable de Nielsen, Celia Rodríguez. D'acord amb les seves dades, en volum les vendes van caure un 0,3 %, mentre que els preus van créixer un 2,7 %.


Més que la inflació, l'augment de la despesa està vinculat amb un cistell de la compra més "prèmium" i amb referències de més valor afegit, cosa que es reflecteix en un augment expressiu de les vendes de plats preparats, de cerveses especials, de pans de motlle amb llavors o de productes de perfumeria i higiene, entre d'altres.


No obstant això, la inflació sí que ha afectat la demanda de productes frescos i n'ha "limitat" el creixement: de fet, les vendes en volum de peix i marisc s'han desplomat gairebé un 5 %, afectades per la "mala fama" de l'anisakis i la polèmica amb el mercuri, encara que compensades en part per l'increment registrat en congelats. A més, les de fruita i verdura també han retrocedit entre un 3 i un 4 %.


Per contra, els productes envasats es consumeixen cada vegada més, amb un creixement especialment expressiu a les estacions de servei, un canal on la despesa va pujar un 8 % el 2019 i que s'ha vist impulsada per les aliances sorgides entre benzineres i cadenes de supermercats.


Una característica del mercat espanyol és que el consumidor opta per cistells de la compra cada vegada més petits, però va més sovint al supermercat, un format "de proximitat" que ja suposa tres quartes parts de totes les vendes i que evoluciona a l'alça (+3,3 %) a causa de la importància que té la proximitat quan el 55 % de la població diuen tenir "menys temps" que abans.