Investigadors de la Universitat Politècnica de Cartagena (UPCT) han desenvolupat una tecnologia basada en la intel·ligència artificial que permet a les empreses preveure si una oliva s'espinyolarà correctament en funció de la posició de l'oliva abans de l'espinyolat, segons un comunicat de la institució.
En aquest sentit, els investigadors han desenvolupat la tecnologia fent servir un "joc de xips neuromòrfic" que augmenta la eficiència de l'espinyolat de l'oliva i que redueix l'ús de recursos computacionals, i això permet fer aquesta feina amb equips informàtics de baix cost.
Així, el sistema evita que es malbarati producte, i això es tradueix en una "autèntica" revolució en el sector perquè té uns retorns econòmics alts i ràpids. A més, permet espinyolar 2.500 olives en un minut,empreses d'Andalusia ja fan servir aquesta tecnologia.
El sistema s'ha desenvolupat en la tesi doctoral "Anàlisi del funcionament de la cadena d'alimentació de les màquines espinyoladores d'olives mitjançant diagnosi per visió artificial i xarxes neuronals" defensada per Manuel de Jódar i dirigida pel doctor i investigador responsable del Grup d'Enginyeria Agromòtica i del Mar, José Miguel Molina Martínez, entre d'altres.