R+D+i

Desenvolupen un gel antimicrobià per conservar el peix fresc

19/08/2020

Investigadors de la www.upct.es/" target="_blank" rel="noopener">Universitat Politècnica de Cartagena han desenvolupat un gel antimicrobià que augmenta la qualitat i allarga la vida útil del peix fresc més d'un 50 per cent, de manera que es pot consumir en perfecte estat durant 20 dies.


És el fruit de tres anys d'assajos amb dorades, llobarros, truites i salmons en piscifactories de Noruega, Múrcia, Granada i Segòvia.


Es tracta, segons ha informat aquest divendres la universitat politècnica, d'una tecnologia patentada pel grup d'Enginyeria del Fred i de la Seguretat Alimentària que fa servir la nanotecnologia per a la fabricació de gel amb olis essencials nanoencapsulats.


Aquests resultats s'han aconseguit a través de projectes R+D finançats pel www.lamoncloa.gob.es/Paginas/index.aspx" target="_blank" rel="noopener">Govern d'Espanya i per la Comissió Europea, duts a terme en col·laboració amb les empreses Pescamur i Cubiplaya, de www.sanpedrodelpinatar.es/" target="_blank" rel="noopener">San Pedro del Pinatar (Múrcia).


La presència d'oli essencial al gel té un efecte positiu sobre el paràmetre de l'olor a fresc del peix i, a part de millorar-ne la frescor, n'augmenta la qualitat organolèptica, n'allarga la vida útil i n'incrementa la seguretat alimentària.


Segons els seus creadors, proporciona una lluminositat major i una coloració més intensa a les brànquies i un aspecte millor dels ulls del peix, indicadors tots ells de la frescor i conservació del peix. Amb aquest gel, les peixateries conservarien millor el peix que tenen exposat a la venda, afirma l'investigador responsable, Antonio López, catedràtic de Tecnologia dels Aliments.


El catedràtic afegeix que els agents antimicrobians naturals són estables, és a dir, es mantenen i s'alliberen de manera prolongada a mesura que el gel es va fonent en contacte amb el peix.


Els investigadors ja estan tramitant l'aprovació d'aquest nou tipus de gel antimicrobià davant l'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) amb la previsió que es pugui comercialitzar en els pròxims mesos.