El cafè en càpsules és una tendència en alça en el mercat europeu que representa el 23 % del consum de cafè a casa. Segons un informe de l'Associació Espanyola del Cafè (AECafé) els països que darrerament n'han consumit més han estat França i Portugal, ja que l'any 2020 el volum consumit de cafè en càpsules es va situar en el 34 i el 30 % del volum total, respectivament. A Espanya, el consum de cafè en càpsules representa el 16 % respecte del total de cafè consumit, cosa que vol dir que se superen les xifres d'Itàlia i Alemanya. Tanmateix, les càpsules de cafè impliquen una gestió complexa de residus pel fet que a més de la seva mida reduïda, tot sovint contenen plàstic, alumini i restes orgàniques, que dificulten el procés de reciclatge i suposen un impacte ambiental important.
A tot això, cal afegir-hi la preocupació de la Comissió Europea pels residus que amenacen els ecosistemes marins i que es reflecteix en les tendències d'envàs, avui dia condicionades per l'Agenda 2030 i la directiva europea que prohibeix el plàstic d'un sol ús i l'Agenda 2030.
Entre les solucions tecnològiques amb què es vol afrontar aquest repte hi ha la producció de bioplàstics a partir de subproductes d'aliments, o la producció de materials compostables i reciclables. En aquest sentit, AINIA ha col·laborat amb l'empresa valenciana Coffee Productions per desenvolupar una càpsula de cafè d'alta barrera a l'oxigen, compostable i biodegradable al mar.
Pel que fa als estudis que s'han efectuat a l'hora d'obtenir aquest prototip, la càpsula ha reeixit a aconseguir una biodegradació en el mar del 30 % en nou mesos, la qual cosa fa preveure que es biodegradarà completament en un període màxim de tres anys. En condicions de compostatge industrial, aquest temps es redueix a poc més d'un mes.