Innova R+D+i

Dcoop inverteix en renovables per fer autosuficients les seves instal·lacions industrials

19/05/2021

Dcoop, el grup productor mundial més gran d'oli d'oliva verge extra i oliva de taula, amb seu a Antequera (Màlaga), amb 923 M? de facturació el 2020 i 180 cooperatives associades, acompanya totes les inversions amb energies renovables, solar, principalment. Els cinc últims anys ha destinat tres milions a convertir en autosuficients les seves instal·lacions industrials.


El president de Dcoop, Antonio Luque, reclama polítiques hídriques més eficients i globals per aprofitar millor el reciclatge de l'aigua i assegura que la companyia té contactes a Israel amb l'objectiu d'aplicar la seva avançada tecnologia.


Luque considera que en el sector agroalimentari del sud d'Espanya i en general a tota la península Ibèrica hi ha un paràmetre clau, limitant, que és l'aigua. "Si hi hagués una bona gestió de l'aigua a escala de la península Ibèrica, probablement podríem frenar el creixement del desert, generar microclimes molt més beneficiosos mediambientalment i ser molt més competitius en els cultius."


Amb presència a Andalusia, Castella-la Manxa, Castella i Lleó, el País Basc i Extremadura, Dcoop també és el productor cooperatiu vitivinícola més gran, el productor nacional més important de llet de cabra i amb una creixent activitat en el sector porcí. Representa 70.000 famílies d'agricultors i ramaders associats, i continua creixent.


"Creixem perquè cada vegada tenim més socis ?fins ara la part més important del nostre creixement ha estat de manera orgànica, encara que és veritat que hi ha hagut algunes accions corporatives?, hem fet inversions en oliva de taula i hem comprat el 50 % d'una companyia als EUA, Pompeian, de comercialització d'oli d'oliva. És la marca líder en verge extra en aquell país", precisa el president.


 


BOTIGA PRÒPIA A AMAZON


La companyia acaba d'obrir la seva pròpia botiga/plataforma a Amazon. Luque sosté que la pandèmia del coronavirus ha accelerat molts processos en la societat, entre els quals hi ha el comerç electrònic, i volen aprofitar l'oportunitat."Als EUA, Pompeian és la marca líder a Amazon. Fa tres anys, Amazon era el client número 13 o 15 de la nostra companyia als EUA i avui és el client número 5 o 6, amb tendència a ser el primer o el segon. Estem comprovant com aquesta pandèmia ens ha portat a tenir uns consumidors que cada vegada pensen més en producte d'alimentació basat a tenir una garantia de l'origen, en definitiva, una garantia de qualitat i salut. Anem una mica endarrerits respecte a la situació dels EUA, encara hem de créixer molt o fer créixer molt on-line, però està clar que aquest mercat es potenciarà cada vegada més i cal ser-hi si volem vendre bé els nostres productes", afirma el president.Antonio Luque considera que l'R+D inclou tots els aspectes de la companyia, des de la millora en processos productius fins a la inversió en nous mercats i la traçabilitat o la digitalització de tots els sistemes de producció per garantir la seguretat, la qual cosa implica "diversos milions d'euros". "El que és ideal és invertir un 2 % del volum de negoci en R+D. A Espanya no s'hi arriba, nosaltres assolim entre un 0,5 % i un 1 %", precisa.


Una de les línies estratègiques d'innovació de Dcoop és l'aprofitament i la valoració dels subproductes agrícoles. Amb el projecte Olivalporc ha desenvolupat nous pinsos que prenen com a matèria primera principal subproductes de l'oliverar.


"Aquest projecte ?assenyala Antonio Luque? ha permès millorar l'alimentació i la salut del bestiar porcí en la fase final de l'engreix i durant la gestació de truges ibèriques i ha valoritzat un subproducte com a matèria primera per a l'alimentació animal".


Internet of Food and Farm 2020 és un altre dels seus programes de recerca. Cofinançat per la Comissió Europea, aquest projecte ha permès a Dcoop ser pioner en la implantació de la tecnologia internet de les coses (IdC) en les etapes productives de l'oliverar.


La companyia també participa en Tecfood, un projecte en consorci a escala nacional per desenvolupar ingredients i productes perquè formin part d'una dieta saludable aplicant la tecnologia d'impressió 3D, i en un altre projecte finançat per la Comissió Europea l'acrònim del qual és MED-GOLD, que persegueix l'adaptació al canvi climàtic i la mitigació dels efectes que té en l'oliverar i inclou un programa de reducció de fitosanitaris.


El pla d'innovació de Dcoop centra els esforços en quatre pilars estratègics


Antonio Luque insisteix que el pla d'innovació de Dcoop centra els esforços en quatre pilars estratègics: qualitat, traçabilitat i seguretat alimentària; economia circular, sostenibilitat i aprofitament de subproductes; indústria 4.0 per modernitzar els processos productius del camp a la taula, i desenvolupament de nous productes saludables orientats a les noves necessitats de la societat.