Agricultura
Agricultura

El darrer informe de l'IPCC destaca la necessitat crítica de transformar els sistemes agroalimentaris

21/03/2023

Transformar els sistemes agroalimentaris és fonamental per adaptar-se al canvi climàtic provocat per l'home i reduir les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle, ha afirmat avui l'Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació (FAO) sobre el darrer informe publicat pel Grup Intergovernamental sobre Canvi Climàtic (IPCC).

L'informe de síntesi, el darrer del cicle d'informes de la sisena avaluació, fet gràcies a un esforç de col·laboració entre governs i científics d'arreu del món, confirma que les activitats humanes, principalment a través de les emissions de gasos d'efecte hivernacle, han causat inequívocament l'escalfament global. Aquestes activitats inclouen l'ús d'energia no sostenible, l'ús de la terra i el canvi d'ús de la terra, com també els patrons de consum i producció.

L'informe subratlla que el 22 % de les emissions globals de gasos amb efecte d'hivernacle en aquest moment provenen de l'agricultura, la silvicultura i l'ús de la terra.

La síntesi també pinta un camí clar a seguir, i subratlla que la solució rau en el desenvolupament resilient del clima i en mesures holístiques per adaptar-se al canvi climàtic que també redueixin o evitin les emissions de gasos amb efecte hivernacle.

“L'agricultura i la seguretat alimentària ja estan amenaçades pel canvi climàtic, en particular als petits Estats insulars en desenvolupament, als països menys avançats i als països sense litoral, i això afecta els mitjans de subsistència dels petits agricultors, els pastors, les persones que depenen dels boscos, els pescadors, els pobles indígenes i les dones,” va dir la directora general adjunta de la FAO, María Helena Semedo.

“Necessitem actuar ara a escala. Construir sistemes agroalimentaris sostenibles i resilients és fonamental per enfrontar la crisi climàtica, la inseguretat alimentària i la pèrdua de biodiversitat,” va subratllar.

L'IPCC també destaca la importància dels enfocaments integrats per complir diversos objectius, com la seguretat alimentària, i subratlla que canviar dietes saludables i reduir el malbaratament d'aliments, juntament amb l'agricultura sostenible, pot reduir els efectes en els ecosistemes i alliberar terres per a la reforestació i la restauració de la biodiversitat.

La síntesi també assenyala que, si bé les polítiques i les lleis sobre el canvi climàtic han millorat, la cobertura de les polítiques continua sent limitada en alguns sectors, com l'agricultura, i les barreres que impedeixen la implementació de mesures de mitigació a l'agricultura, la silvicultura i altres sectors d'ús de la terra són financeres, institucionals i de governança.