R+D+i

El cultiu de fongs lignícoles autòctons, en camí de ser una realitat

10/11/2020

Cultivar el pollancró autòcton (Ciclocybe aegerita), del qual fins ara es cultivaven només varietats foranes, el fetge de vaca (Fistulina hepàtica), la sabatera de faig (Meripilus iganteus) o el bolet de noguer (Polyporus squamosus) ?espècies conegudes com a comestibles, però no comercialitzades com a bolets cultivats? ja és possible gràcies a un grup operatiu en què ha participat l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA).


L'objectiu del projecte és obtenir soques de fongs lignícoles comestibles originaris dels nostres boscos i establir-ne les condicions de cultiu més adequades.


A la natura són bolets estacionals, principalment de tardor. Cultivats en condiciones controlades i com a nova alternativa agrícola, es podria abastir el mercat tot l'any amb un producte d'alta qualitat, disminuiria la pressió sobre les poblacions naturals dels nostres boscos i es potenciaria el sector forestal perquè es donaria valor a la fusta petita, que ara no té sortida comercial.


Iniciat al novembre de 2019, el projecte va començar amb una prospecció de camp i una recol·lecció de fongs lignícoles dels boscos, seguint una llista de candidats potencials. Aquesta tasca la va liderar la Societat Catalana de Micologia. A partir d'exemplars recollits al bosc, els investigadors de l'IRTA van fer l'aïllament en cultiu pur de les soques i, "actualment, es treballa amb unes setanta soques de deu espècies diferents de fongs lignícoles, que s'han aïllat", explica Joan Pera, investigador del Programa de Protecció Vegetal Sostenible de l'IRTA. "S'han desenvolupat mètodes de producció d'inòcul (llavor) i s'estan establint els sistemes de cultiu per a cada espècie i soca", afegeix l'investigador.


Per al cultiu de totes aquestes espècies de fongs lignícoles es fa servir un substrat a base d'esmicolats i serradures de fusta de diferents arbres i arbustos provinents de la indústria forestal. En aquest aspecte, ha estat determinant la col·laboració del Gremi de Fusta i Moble. A més, a partir del residu del cultiu dels bolets ?el substrat on ha crescut el miceli del fong? se'n produeix un compost d'alta qualitat per a l'agricultura i la jardineria, i això tanca el cercle d'aquest sistema productiu i el fa més sostenible.