Agricultura

La creixent concentració atreu fons d'inversió

28/11/2019

Els fons d'inversió i de capital risc han començat a aterrar en el sector hortofructícola espanyol atrets principalment per la creixent concentració de la producció i també per ser aliments vinculats a àrees com l'ecologia i la salut.


El secretari general de la COAG, Miguel Blanco, ha presentat avui en roda de premsa un estudi analític que posa de relleu el canvi de model productiu, que passa d'explotacions socials i familiars a altres de més integrades i concentrades que resulten atractives per a aquests fons, com ja va passar amb l'oli d'oliva.


Segons l'estudi, l'entrada de capital extern a l'àrea de la fruita i les hortalisses fresques ja és una realitat, especialment en la producció de raïm de taula a Múrcia, al sector citrícola llevantí o l'hortofructícola d'Almeria.


Els serveis tècnics de la COAG, que han elaborat l'estudi, incideixen en el fet que aquest model genera "costos elevats" al pagès i tot i que els preus que rep li arriben per cobrir-los, la rendibilitat està "supervisada i molt limitada". Per a aquests tècnics, es canvia d'un model de pagesos "autònoms" a un altre en què "esdevenen proveïdors" d'aliments sense "prendre decisions sobre la gestió de la terra".


Al seu parer, el risc és que aquests capitals decideixin retirar-se en el futur i deixar-los "desemparats", cosa que pot portar "problemes socials i de feina". Per al secretari general de la COAG, Miguel Blanco, totes aquestes dades demostren que el model social i professional d'agricultura "està en perill".


No obstant això, ha aclarit que està a favor d'una concentració més gran del sector primari, però amb fórmules com les associacions de productors o el cooperativisme.


L'estudi s'enviarà a tots els grups polítics amb representació al Parlament i al pròxim Govern central.