Online
Indústria

El creixement del canal on-line s'estabilitza

24/08/2023
online

La pandèmia i els confinaments van generar el gran boom de les vendes on-line. Les dades d'AECOC Shopperview i Nétrica indiquen que, mentre abans del 2019 només el 15 % dels consumidors acudien al canal on-line per fer les compres de gran consum, al tancament del 2022 el percentatge ja era del 26,8 %. Des de l'inici de la pandèmia, la dada va evolucionar amb un creixement sostingut fins al primer semestre del 2022, quan el registre es va estabilitzar en xifres properes al 27 %.

Aquesta tendència a l'estabilització del canal digital es reprodueix en altres sectors, com el de la restauració. Les dades presentades al 20è Congrés AECOC d'Horeca mostren que la facturació del delivery va créixer un 13 % el primer trimestre de l'any per l'efecte inflació. Tot i això, el volum de comandes es manté estable. El contrari passa amb el consum a bars i restaurants, que va créixer el doble, un 26 %.

 

En la seva intervenció al congrés, el conseller delegat de Food Delivery Brands Group i Telepizza, Jacobo Caller, va destacar que, “al contrari d'algunes previsions que es van produir durant la pandèmia, el delivery no ha acabat amb els menjadors”.

 

Un dels sectors on les vendes on-line tenen més pes és el de productes tecnològics. De nou, la tendència es repeteix. Si el 2019 la quota de mercat del canal digital a Espanya estava al voltant del 20 % segons les dades de GFK, des del desembre del 2022 la xifra s'ha estabilitzat al voltant del 30 %.

 

El professor de l'IESE, José Luis Nueno, atribueix aquesta “aturada de l'on-line” al fet que “els consumidors van anar al canal digital buscant preus baixos, i ara han pujat”. El professor considera que, fins ara, “les empreses han adoptat un model de captura, amb què han intentat atraure els consumidors que eren a les botigues cap a l'on-line; ara segueix havent-hi un 50 % de clients que mantenen el consum digital, per la qual cosa han d'apostar per retenir-los amb plans i estratègies de fidelització”.