Sostenibilitat

Creix la superfície en ecològic

16/08/2019

La superfície d'agricultura ecològica a Espanya es va situar en 2,24 milions d'hectàrees el 2018, cosa que suposa un increment del 8 % sobre l'any anterior. Segons l'avenç de dades anual del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA), el nombre d'operadors biològics va ser de 44.282, un 6 % més respecte de l'any anterior, 39.505 dels quals eren productors; 4.627, processadors, i la resta, comercialitzadors, importadors i exportadors.


Pel que fa a les explotacions ramaderes ecològiques, es manté un creixement global "discret, però continu" ?el 2018 es va elevar un +1,68 % respecte de l'any anterior?, però destaquen increments del 14,94 % en oví de llet, del 14,86 % en boví de llet i de l'11,51 % en porcí, dades que cal tenir en compte en relació amb sectors tan importants com el lacti i el porcí.


Pel que fa a les indústries ecològiques, en l'exercici del 2018 s'aprecia un avenç important, amb 7.670 indústries relacionades amb la producció vegetal, un +15,13 % respecte de l'any anterior, com també 1.216 indústries relacionades amb la producció animal, que indiquen un increment del 5,65 %, segons ha detallat en un comunicat el Ministeri.


Des del Departament han comentat que el ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació en funcions, Luis Planas, valora l'"important creixement, sostingut" que experimenta aquest sector any rere any. Segons Planas, la producció ecològica és avui dia "una realitat econòmica" a Espanya que, a més, contribueix a crear ocupació i a fixar poblacions. Segons el Departament, Espanya és el país amb més superfície ecològica d'Europa i un dels més grans del món. Malgrat això, la despesaper capitaa Espanya és encara baixa, tot i que es manté una tendència alcista i que ja és de 46,5 euros per habitant i any, xifra que duplica els 21,85 euros que es van registrar el 2013.


En el futur, han dit, es preveu una expansió del consum i la demanda de productes ecològics, per estar en línia amb l'evolució de la demanda del consumidor i seguir una "clara tendència" de convergència amb els països més avançats de la Unió Europea (UE). Des del MAPA han assenyalat que aquest mètode de producció desenvolupa un paper social en què, a més de proveir d'aliments bio un mercat específic, proporciona a la societat béns que contribueixen a protegir el medi ambient, el benestar animal i el desenvolupament rural, en consonància amb els objectius de desenvolupament sostenible de l'Agenda 2030.