Ganadería
Ramaderia

Creix la preocupació entre els ramaders per l'MHE

31/08/2023

Un nou problema se suma als molts que afronten els ramaders i ramaderes espanyols: es tracta de la malaltia hemorràgica epizoòtica (MHE), una patologia detectada per primera vegada a Espanya el novembre de 2022 i que en els darrers mesos s'ha estès per diverses regions del país. L'MHE és una malaltia vírica infecciosa típica de zones com Amèrica del Nord, Austràlia, Àsia i Àfrica.

És una patologia no contagiosa transmesa per mosquits del gènere Culicoides i que afecta remugants domèstics, especialment el boví, i salvatges, com cérvols, daines i cabirols. Els ramaders han de declarar-ho obligatòriament si sospiten de símptomes, però no obstant això no es reconeix com a malaltia “de sanejament ramader”, per tant els ramaders no reben ajuts per fer front a la infecció o el sacrifici dels seus animals.

L'organització agrària UPA ha recollit el sentir dels primers ramaders afectats, que perceben un increment de la mortaldat del boví, a més d'una baixada de la producció. "Això se suma a la restricció de moviments del bestiar, a més d'una manca d'informació que provoca un gran desconeixement d'aquest nou problema de sanitat animal", segons l'organització d'agricultors i ramaders.

Històricament l'MHE ha circulat a Amèrica del Nord, Austràlia, Àsia i Àfrica, però mai no havia estat detectada a Espanya ni a la UE fins que, el 10 de novembre de 2022, les autoritats italianes van comunicar la detecció del virus en explotacions de bestiar boví a l'illa de Sardenya i, uns dies més tard, a Sicília.

El 18 de novembre del 2022 es van detectar els primers casos a Espanya, al sud de la península. Una de les mesures que es recomanen per al control de la malaltia consisteix en la lluita vectorial mitjançant l'ús d'insecticides i repel·lents en animals, mitjans de transport i instal·lacions, així com l'ús d'insecticides i larvicides per al control de les possibles zones de cria.