R+D+i

Creen una tecnologia de dessalinització que redueix el cost d'R+D+I

27/08/2020

L'empresa Water Global Access (WGA) ha desenvolupat una nova tecnologia mundial de dessalinització de l'aigua per injecció hidràulica que redueix a "més de la meitat el cost d'aquest procés sense impacte mediambiental".

WGA, que va presentar aquesta tecnologia en fase preliminar durant la COP25 del clima de Madrid a finals del 2019, ha anunciat que ha completat "amb èxit" el procés de patents i una "extensa bateria de proves amb dispositius industrials".

Així ho explica un comunicat conjunt entre WGA i TELAM, consultora de negocis amb qui la companyia ha tancat un "acord estratègic" per a la posada en marxa d'aquesta tecnologia al món.

Els dispositius HID (sigles en anglès) dessalinitzen aigua de mar amb unes necessitats específiques d'energia d'1 kWh/m3, valor proper al consum energètic mínim imposat per la termodinàmica. Per això és "físicament impossible dessalinitzar amb una despesa d'energia menor", explica el comunicat.

"Els sistemes industrials de dessalinització més avançats disponibles avui en dia requereixen un consum superior als 2,5 kWh/m3", especifica. A més del baix consum energètic, l'HID té el "gran avantatge" que l'aigua "no requereix pretractament mitjançant productes químics, i això suposa un benefici tant en termes mediambientals com de cost", assenyala.

"El mètode HID retorna al mar les restes d'aigua salada sense toxicitat per al medi ambient, superant els problemes d'efluents tòxics a què s'enfronten les plantes de dessalinització actuals", indica el comunicat.

La posada en marxa d'aquesta tecnologia "s'iniciarà al setembre mitjançant un procediment de concurrència competitiva amb els principals actors globals del sector de l'aigua". El director general de TELAM i president de la Cambra de Comerç dels Estats Units a Espanya, Jaime Malet, ha assenyalat que "aquesta tecnologia podria fer realitat un dels objectius de sostenibilitat de l'ONU per a l'any 2030", que se centra en l'"accés universal a l'aigua potable a un preu assequible i de forma respectuosa amb el medi ambient"