Sostenibilitat

COP26: això és el que està en joc a Glasgow

03/11/2021

Malgrat que cada any se'n celebra una, poques conferències sobre el clima han despertat tanta expectació com la COP26. La raó té molt a veure amb l'emergència sanitària provocada per la pandèmia de la COVID-19, que durant dos anys ha paralitzat pràcticament qualsevol negociació relacionada amb aquest tema.


En aquesta cimera, que se celebrarà a Glasgow (Regne Unit) fins al 12 de novembre, afavorida per l'ONU, hi ha molt en joc. El més important serà, sens dubte, arrencar compromisos als més de 200 països que participaran a la COP26 perquè accelerin en el compliment de l'Acord de París que van signar el 2015.


Les mesures necessàries per convertir-los en una realitat necessiten recursos que els donin suport, sobretot si s'han d'implementar en països vulnerables. En aquest sentit, ja hi ha un acord pel qual els països desenvolupats es comprometen a finançar polítiques sobre el clima en països en desenvolupament amb 100.000 milions de dòlars anuals.


Només el temps dirà si la COP26 es converteix finalment en la cimera en què la humanitat va decidir pitjar l'accelerador en la lluita contra el canvi climàtic. Els assistents tenen molts fronts oberts sobre els quals treballar, però també moltes possibilitats per assegurar el futur del planeta i els seus habitants.