Pesca

La COP Blava obre un espai a l'oceà a Madrid

05/12/2019

Els governs d'Espanya i Xile han ratificat aquest dimarts a la Cimera del Clima de Madrid (COP25) el seu compromís amb la conservació dels oceans ?capaços de regular el 90 % de l'excés de temperatura causa per l'escalfament global?, denominada COP Blava.


Els dos països han presentat avui al Museu Thyssen-Bornemisza l'informe Ocean for Climate (Oceà per al clima), elaborat per la iniciativa Because the Ocean, una radiografia de la situació del oceà que planteja mesures perquè els països signants de l'Acord de París augmentin la seva ambició.


La ministra en funcions per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha recordat la "crida d'atenció" que va fer patent en anteriors conferències sobre el clima pel que fa a la situació de l'oceà i la seva influència positiva sobre el clima.


"Aquest informe no tan sols recull problemes, sinó que també ofereix solucions i iniciatives per actuar i protegir l'oceà, perquè així es protegeix també la biodiversitat, la pesca i tot el món marí", ha subratllat la ministra, qui ha instant a "anar més enllà" en la protecció amb l'ajuda de la tecnologia.


La iniciativa Because the Ocean, autora de l'informe, està coordinada per l'activista francès Rémi Parmentier i formada per 39 països que sumen 68.965.000 quilòmetres quadrats (20.106.976 milles nàutiques), i que equival als territoris de les Amèriques, Europa i Rússia juntes.


L'informe Ocean for Climate proposa protegir els ecosistemes costaners que serveixin per capturar carboni, desenvolupar energies renovables utilitzant, entre d'altres elements, les onades, i adaptar i buscar solucions resilients per a les poblacions i els ecosistemes costaners més vulnerables.


Així mateix, també proposa implementar solucions híbrides basades en l'adaptació i la mitigació en la pesca i l'aqüicultura, i buscar solucions per als problemes del sector pesquer.