Cooperatives Agroalimentàries d'Espanya presenta, en nom d'un important nombre de cooperatives, un programa de projectes basats en el biogàs i el compost per un valor de més de 150 milions d'euros, dins dels fons europeus Next Generation EU.
És la resposta a la sol·licitud d'expressions d'interès per fomentar l'economia circular en l'àmbit de l'empresa com a instrument per a la recuperació que ha sol·licitat el Ministeri de Transició Ecològica i Repte Demogràfic i que roman oberta fins al divendres 26 de febrer.
L'objectiu del programa de projectes Circulars i Sostenibles 2025 és revolucionar l'ús de fertilitzants orgànics. La intenció és segrestar CO2 massivament en el sòl i complir els objectius de nutrició sostenible del sòl establerts en l'estratègia De la granja a la taula.
Per fer-ho, partirà dels residus agroalimentaris, incloent-hi els ramaders. Aquests, gràcies a Circulars i Sostenibles 2025, passaran de considerar-se un problema ambiental en algunes zones a convertir-se en la millor matèria primera circular per a la fabricació d'una nova generació de biofertilitzants. Les plantes de biometà i de compostatge que desplegaran els projectes serviran, a més a més, per incrementar exponencialment la disponibilitat de gas renovable d'Espanya.
Els projectes es duran a terme a Catalunya, Andalusia, Castella i Lleó, Astúries i Aragó, i se centraran en la gestió dels residus agroalimentaris gràcies a la col·laboració decidida de cooperatives de sectors ramaders i agrícoles, amb el suport, entre d'altres, d'empreses de fertilitzants de referència.
Les cooperatives agroalimentàries, com a empreses de l'economia social, són molt conscients dels reptes que esperen no només als seus socis i sòcies agricultors i ramaders, sinó també als pobles de les zones rurals que han de fer front a la despoblació. Els projectes presentats per les cooperatives proposen feina de qualitat i creació de valor afegit en aquelles zones.