Cereales
Agricultura

Cooperatives Agroalimentàries d'Espanya lamenta la decisió d'incrementar de cop les taxes de l'assegurança de cereals

08/08/2023
Cereales

A la reunió del grup de normativa d'ENESA del 31 de juliol passat es va aprovar la línia de l'assegurança d'herbacis extensius per a la campanya 2024, amb l'oposició de tot el sector (Cooperatives Agroalimentàries i OPA) i de la majoria de les comunitats autònomes participants.

La proposta de pujada de taxes d'AGROSEGURO, que va comptar amb el suport d'ENESA, del Consorci de Compensació d'Assegurances (CCS) i de la Direcció General d'Assegurances (DGS), suposa un increment del 30 % de mitjana en tota la línia, però representa més per al secà, un 42 %, en els mòduls afectats per la revisió de taxes (mòduls 1 i 2 de secà).

La terrible sequera d'aquesta campanya 2023 és el motiu pel qual s’incrementen les taxes d'una manera tan important, ja que es preveuen indemnitzacions per un valor de 455 milions d’euros només per als cultius herbacis extensius.

Tot i això, encara que des de Cooperatives Agroalimentàries d'Espanya sí que apostem per la sostenibilitat de l'assegurança i reconeixem el paper imprescindible que té encara més en aquesta realitat climàtica, entenem que l'equilibri d'aquesta i de totes les línies del sistema no es pot assolir en un sol any i s'hauria de fer de manera gradual, en almenys dos anys, tal com hem proposat als grups de treball d'ENESA.

Aquesta pujada de taxes pot provocar una espantada d'assegurats per als quals sigui inassumible el pagament de la pòlissa de la collita vinent, ja que en algunes comarques l'alça de la taxa és del 100 % respecte de l'any passat i, a més, venim d'un any gairebé sense producció collida.

Des de Cooperatives Agroalimentàries d'Espanya hem sol·licitat a tots els fòrums en què hem participat, sense èxit, prudència absoluta de cara a modificar l'assegurança de cultius herbacis extensius, ja que és la primera assegurança pel que fa a primes (suposa gairebé el 25 % del rebut de prima de les línies agrícoles) i el nivell d'implantació arriba al 68,38 % de superfície assegurada respecte de la cultivada.

L'impacte dels canvis i la seva repercussió s'havia d'analitzar amb molta cautela, ja que, a més de ser la primera assegurança engegada en el SSAC, s'estén a tots els territoris i comunitats autònomes i protegeix uns cultius que són la base de l'alimentació humana i animal. A més, en un escenari de sequera i amb els costos de producció desbordats, incrementar les primes de l'assegurança un 30 % és un despropòsit, encara més si tenim en compte que aquest càlcul s'ha fet sense que la campanya s'hagi tancat.

Un cop més, les Administracions i Agroseguro obliden que l'assegurança és un instrument de política agrària que fa de “salvavides” en cas de sinistre.