Indústria

Cooperatives Agroalimentàries d'Espanya estima una producció d'oli d'oliva de 900.000 tones

19/09/2022

El Consell Sectorial de l'Oli de Cooperatives Agroalimentàries d'Espanya que s'ha celebrat aquest matí ha analitzat el mercat i les previsions de collita per a la campanya 2022/23 que comença el proper mes d'octubre.


Les sortides al mercat d'oli acumulades durant aquesta campanya (fins al mes d'agost), de 1.523.000 tones, suposen un rècord absolut de comercialització i superen les dades de la campanya passada, que va obtenir la millor dada històrica. Aquest bon comportament esperem que continuï al setembre. Això se suma al bon ritme de desenvolupament de la campanya, que té xifres mensuals rècord de comercialització, entre elles el mes d'agost passat, de 129.000 tones.


Pel que fa a la previsió, Cooperatives Agroalimentàries d'Espanya espera 900.000 tones per a la propera campanya 2022/23, sempre que la tardor sigui normal en precipitacions, atès que, si es manté la sequera i les altes temperatures, la producció se situarà per sota d'aquesta xifra. La reducció de la collita a nivell europeu és del 35%, tal com ha avançat en les seves previsions el COPA-COGECA, i se situa en 1.470.000, fet que suposa una reducció de la disponibilitat d'oli al mercat internacional de gairebé 800.000 tones .


Els representants de les cooperatives oleícoles han analitzat les repercussions de l'increment del preu de les entrades i de l'energia. Els costos s'han multiplicat per 4 l'últim any, i això repercutirà directament als trulls, que concentren la major part del cost energètic en els mesos de lliurament de l'oliva, d'octubre a gener fonamentalment. Amb una collita molt escassa, les despeses absolutes energètiques i d'elaboració més grans repercuteixen en una producció menor i, per tant, el cost unitari per quilo d'oli produït s'incrementa notablement.


Una altra de les qüestions que s'han tractat al Consell Sectorial ha estat el recent informe emès pel Comitè Tècnic responsable del sistema d'etiquetatge frontal NUTRISCORE.


Cooperatives Agroalimentàries d'Espanya en rebutja de manera frontal la implantació perquè no és un sistema objectiu que doni resposta a una demanda d'informació fiable per al consumidor, i fomenta modificacions de l'algorisme en funció d'interessos nacionals i comercials. Per a les cooperatives oleícoles no és acceptable que l'oli d'oliva no estigui qualificat amb la lletra A quan compta amb tres al·legacions nutricionals reconegudes per la Unió Europea i multitud d'informes científics i mèdics que avalen la seva idoneïtat per a la dieta humana, i que per el contrari NUTRISCORE el situa al mateix nivell que altres olis vegetals, per molt interès que altres països hi tinguin.