Coop
AgroBank

Cooperatives Agroalimentàries d'Andalusia i la Fundació "la Caixa" s'alien per reforçar el coneixement i la competitivitat del model cooperatiu

28/07/2023

Cooperatives Agroalimentàries d'Andalusia i la Fundació ”la Caixa”, mitjançant CaixaBank, han signat un conveni per impulsar el coneixement de l'economia social agrària, fomentar la incorporació de joves i dones al model i reforçar la competitivitat de les cooperatives i els seus socis.

Amb aquest nou acord, Cooperatives Agroalimentàries d'Andalusia i CaixaBank amplien les accions que han dut a terme des de fa cinc anys per donar suport i potenciar el creixement econòmic i social del sector agroalimentari andalús.

L'estratègia plantejada per les dues entitats s'articula a través de vuit convenis (un per província) que han estat rubricats a Màlaga pel president de Cooperatives Agroalimentàries d'Andalusia, Fulgencio Torres; el director territorial de CaixaBank a Andalusia, Juan Ignacio Zafra, i el delegat de la Fundació ”la Caixa” a Andalusia, Juan Carlos Barroso.

La duran a terme a través de tres línies de treball. La primera està enfocada a la difusió dels valors cooperatius i econòmics del cooperativisme agroalimentari entre les generacions més joves. Per això s'han plantejat dos tipus d'activitats: una adreçada a escoles i una altra a centres de secundària.

En el cas de les escoles, la federació, en col·laboració amb les cooperatives, farà una activitat ludicoformativa en una desena de centres escolars de tot Andalusia per traslladar-los les bases de l'economia social agroalimentària i els beneficis nutricionals dels aliments d'origen cooperatiu. D'altra banda, l'organització farà una sèrie de tallers d'ocupabilitat adreçats a l'alumnat de 4t d'ESO i 1r de Batxillerat, on es contempla la visita a cooperatives federades per mostrar l'ampli ventall laboral que hi ha dins d'una entitat d'economia social.

La segona línia del conveni es centra en el foment de la pluralitat del model cooperatiu. Cooperatives Agroalimentàries d'Andalusia i la Fundació ”la Caixa”, a través de CaixaBank, busquen impulsar la incorporació de joves i l'accés als òrgans de representació de les cooperatives, on els professionals menors de 41 anys representen el 12 % de la base social. Dins l'acord, es planteja l'organització de quatre trobades interprovincials per afavorir la transferència de coneixement entre les noves generacions de pagesos i ramaders, així com entre les cooperatives participants.

D'altra banda, i d'acord amb el treball realitzat els darrers anys per impulsar la promoció laboral i representativa de la dona dins del model, la federació organitzarà dos campus de dones cooperativistes amb el suport de CaixaBank. Aquestes trobades tindran un espai teòric, enfocat a l'adquisició d'habilitats de lideratge, i un altre de pràctic, en què es mostraran els darrers desenvolupaments tecnològics per afavorir la modernització de les explotacions agràries.

Per acabar, la tercera línia d'aquest acord està dirigida a millorar les competències de la base social de les cooperatives a través de la formació, ja sigui en qüestions agronòmiques i de gestió ramadera, o bé a través de jornades per informar sobre els canvis normatius .