Ramaderia

Convocats ajuts per 70.000 euros per vacunar contra la llengua blava a Castella i Lleó

10/01/2019


La Conselleria d'Agricultura i Ramaderia de la Junta de Castella i Lleó ha convocat ajuts per 70.000 euros per sufragar les despeses que els suposa als ramaders de la Comunitat la vacunació obligatòria contra la llengua blava, segons l'ordre que aquest dimarts publica el Butlletí Oficial de la Comunitat. Es tracta d'una vacunació que és obligatòria des que el Ministeri d'Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient va aprovar diverses ordres ministerials per combatre els serotips 1 i 4 d'aquesta malaltia arran de l'aparició de focus de llengua blava a les comunitats d'Extremadura, Andalusia i Castella-la Manxa.


Els ajuts de la Junta costegen el cent per cent de la vacuna als ramaders integrats en agrupacions de defensa sanitària ramadera i el cinquanta per cent per als ramaders no integrats. A Castellà i Lleó la zona de vacunació obligatòria se situa a les comarques del sud de la província d'Àvila (Arenas de San Pedro, Cebreros, El Barco de Ávila, Las Navas del Marqués, Navaluenga, Candeleda i Sotillo de la Adrada) i de Salamanca (Béjar i Sequeros).


L'objectiu d'aquests ajuts és compensar el cost de la vacunació a les zones de restricció contra aquesta malaltia vírica transmesa per mosquits que afecta remugants d'oví, cabrú i boví, sense que hi hagi cap risc per a la salut pública associat a aquesta malaltia, encara que sí greus restriccions comercials per als animals i productes d'origen animal.


La vacunació preventiva es planteja, a més, com una garantia per al moviment de bestiar de les zones de restricció, atès que la Unió Europea estableix una sèrie de restriccions al moviment a les explotacions situades a cent quilòmetres al voltant de la zona en què es detecti.


El termini de presentació de sol·licituds s'acaba el 30 d'agost, segons les mateixes fonts.">