Campo
Agricultura

La contractació d'assegurances agràries creix un 16 % el 2023

12/01/2024

La contractació d'assegurances agràries ha crescut un 16 % el 2023 fins als 1.011 milions d'euros, segons les dades registrades per Agroseguro fins al 31 de desembre del 2023. És la primera vegada que el sistema espanyol d'assegurances agràries supera els mil milions d'euros de rebut de prima.

El capital assegurat per l'assegurança agrària ha marcat rècord per novè any consecutiu després de créixer un 3 % el 2023 i situar-se en 16.918 milions d'euros. Aquest increment ve impulsat per l'augment en la contractació de l'assegurança a les produccions principals del camp espanyol: hortalisses (+12 %), fruiters (+9 %), cítrics (+3 %), raïm de vi (+3 %) o el conjunt de les assegurances pecuàries (+6 %), com també en altres línies d'assegurança, com les que cobreixen produccions industrials tèxtils i no tèxtils, cirera, fruita seca, cultius tropicals, farratgers, raïm de taula, maduixot i fruita vermella, planta viva o produccions forestals, entre d'altres.

La contractació de l'assegurança en la línia principal per capital assegurat, els cultius herbacis, s'ha vist fortament alterada per la manca de precipitacions patida el 2023. En efecte, la dada general registra un descens interanual a causa de l'escassa contractació dels mòduls primaverals per la menor expectativa de producció derivada de la sequera. Tot i això, actualment presenta un assegurament en clar ascens per a la campanya 2024; en concret, les pòlisses contractades durant la tardor (aquelles amb la cobertura més completa, que inclou la sequera) depassen els 3,2 milions d'hectàrees (+12 %), i el capital assegurat de cara a la propera campanya creix un 3 % de moment, i ja sobrepassa els 1.900 milions d'euros.

En total, el conjunt de les pòlisses subscrites durant el 2023 suma 6 milions d'hectàrees assegurades i 36,9 milions de tones. El nombre d'animals assegurats arriba als 416 milions.

Aquest augment en la contractació d'assegurances agràries respon a la clara necessitat del medi rural d'estar protegit davant de la realitat climàtica actual, que encadena forts episodis de sequera i onades de calor amb el pas constant de fronts tempestuosos violents de pedra, vent i pluja, o l'aparició de gelades greus, tots ells riscos impredictibles i cada cop més freqüents.

Davant d'això, el director general d'Agroseguro, Sergio de Andrés, recalca que "el camp espanyol estarà el 2024 més assegurat que mai a la seva història".

Així mateix, ressalta la "confiança que els agricultors i ramaders tenen en l'eficàcia del sistema espanyol d'Assegurances Agràries Combinades i en la gestió d'Agroseguro, que ha sabut donar resposta el 2023 a l'any de més sinistralitat en la història de l'assegurança agrària". A manca de tancar i avaluar els sinistres rebuts les últimes setmanes de l'any, les indemnitzacions superaran els 1.200 milions d'euros el 2023, gairebé un 50 % més que l'any anterior.