R+D+i

La contaminació de l'aire amenaça els pol·linitzadors

12/08/2020

Les abelles silvestres, que tenen una tasca pol·linitzadora crucial en la producció d'aliments per a la humanitat, presenten un deteriorament de la salut i visiten menys flors en zones on la urbanització contamina l'aire, segons un estudi dut a terme a la Índia i que es va publicar aquest dilluns a la revista Proceedings of the National Academy of Sciences (www.pnas.org/" target="_blank" rel="noopener">PNAS).


"L'estudi ens proporciona evidències fermes que no tot va bé en les nostres abelles silvestres", afirmà Hema Somanathan, que investiga el comportament de les abelles i l'ecologia de la pol·linització a l'Institut Indi de Ciència, Educació i Recerca.


Les abelles de les zones més contaminades no només tenen taxes més baixes de visites a les flors, sinó que també presenten diferències significatives en el ritme cardíac, el recompte cel·lular a la sang i l'expressió dels gens que codifiquen per estrès, immunitat i metabolisme.


La pol·linització és essencial per a la reproducció de les angiospermes, el grup més nombrós, divers i exitós de les plantes que es troben en totes les regions del planeta, excepte en els boscos de coníferes. Aquestes plantes inclouen la majoria de les espècies que alimenten la humanitat, com el blat, el blat de moro, el cafè, el cacau, la patata i altres cultius centrals en l'alimentació.


Segons l'Organització Mundial de la Salut (www.who.int/es" target="_blank" rel="noopener">OMS), nou de les deu ciutats d'arreu del món amb més contaminació es troben a la Índia, i els científics van centrar la recerca a Bangalore.


L'abella asiàtica gegant de mel (Apis dorsata) és un resident habitual en les ciutats índies i col·labora en la producció d'aliments i en l'ecosistema mitjançant la contribució del 80% de la mel al país, ja que pol·linitza més de 687 plantes només en l'estat del sud de Karnataka.


"El 75% de les nostres espècies de cultius d'aliments depenen, en certa mesura, dels animals, principalment insectes, per a que puguin produir-se", assenyala l'article. "La Índia és el principal productor de fruita i el segon productor de verdura més important del món".


Segons l'Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació (FAO, en anglès) entre 235.000 milions i 577.000 milions de dòlars de producció alimentària global depenen directament de la contribució dels pol·linitzadors.