Agricultura

El consum post-COVID serà més "on-line", de menys despesa i de proximitat

16/06/2020

La COVID-19 i les conseqüències econòmiques que té han provocat canvis profunds en el consumidor respecte de com era abans de la pandèmia: fer més compres per internet, prioritzar les botigues properes, valorar la seguretat i restringir la despesa són els trets que marquen la "nova normalitat".


Aquesta radiografia del consumidor espanyol a curt-mitjà termini la comparteixen empreses d'investigació de mercats i experts del sector del gran consum, que identifiquen factors que aquests últims tres mesos ja han anat deixant de tenir pes a mesura que avançava la desescalada, mentre que d'altres no han deixat d'estar presents (ni deixaran d'estar-ho els mesos vinents).


La preocupació per controlar el pressupost familiar implicarà que es busquin encara més millors preus, cosa que ja es comença a notar al súper, ja que després de setmanes sense gairebé fullets ni descomptes s'espera un intens esforç promocional.


"Recuperarem alguns patrons de la crisi del 2008, com les polítiques d'estalvi", anticipa la responsable d'Estratègia Comercial i Màrqueting de l'Associació d'Empreses de Gran Consum (AECOC), Rosario Pedrosa, que afegeix que "el canal on-line" pràcticament ha duplicat la seva quota de mercat ?del 2 al 4 %?, ha crescut més en tres mesos que durant els últims anys".


"Els anomenats discounters ?les cadenes de supermercats que aposten per la marca blanca? hauran de provar noves tàctiques per atreure clients d'una manera tan massiva com en la crisi anterior, ja que ara els grans grups amb què competeixen estan més preparats", diu el consultor José Miguel Flavian, que treballa des de Londres per a empreses alimentàries espanyoles.