Ramaderia

El consum de carn caurà per assumptes ètics i de salut

13/12/2019

Les preocupacions socials, ètiques, de salut i mediambientals faran que el consum de carn a la Unió Europea baixi un quilo per persona fins al 2030 (i que es quedin en 68,6 quilos per capita), segons l'informe de perspectives agrícoles de la UE per al període 2019-30, elaborat per la Comissió Europea.


D'acord amb les dades de l'estudi, la demanda per a la carn de vedella passarà de 10,8 quilos/persona/any el 2019 a 10 quilos el 2030. Això es reflectirà en un descens previst del 9,4 % en la producció de carn de boví de la UE durant aquest període, mentre que els preus patiran un "lleuger increment".


No obstant això, hi haurà oportunitats comercials durant la dècada vinent per a aquest tipus de carn, per a la qual es preveu una pujada de les exportacions.


En canvi, s'estima que les compres d'aus de corral de la UE creixeran de manera constant entre el 2019 i el 2030: la producció pot assolir els 16,5 milions de tones el 2030, amb un consum de 26,6 quilos per persona i any, i en un context de "forta" demanda mundial.


En el sector del porc, l'expectativa és que augmenti la demanda mundial d'aquesta carn i, per tant, a curt termini hi hagi una alça de la producció, amb preus més alts.


Aquest encariment per la pressió mundial contribuirà a una disminució més forta de la prevista en el consum de la Unió Europea.


D'altra banda, l'informe fa referència als recents brots de pesta porcina africana (PPA) al sud-est asiàtic (Xina inclosa), que està tenint un "fort impacte" en el mercat mundial de la carn.


A curt termini, aquesta situació impulsarà les exportacions de la UE a la Xina per a totes les carns, particularment per a la de porc, però és previsible que introdueixi incerteses sobre el subministrament global a llarg termini i sobre els patrons comercials.


A més, pel fet d'haver-hi menys disponibilitat de carn de porc al mercat de la UE, es podrien produir canvis en els hàbits de consum.