Indústria

Concedit el Premi Aliments d'Espanya Millors Olis d'Oliva Verge Extra, campanya 2020-2021

26/04/2021

El Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació ha concedit el Premi Aliments d'Espanya Millors Olis d'Oliva Verge Extra, campanya 2020-2021, en les modalitats Premi Especial, Fruitat Verd Dolç, Fruitat Verd Amarg i Fruitat Madur. Uns guardons destinats a revaloritzar els olis d'oliva verge espanyols de més qualitat i estimular els productors a elaborar i comercialitzar aquest aliment.


En aquesta edició, l'oli d'oliva verge extra que ha rebut una puntuació organolèptica més alta en el tast a cegues ha sigut el presentat per Venchipa, SL, d'Àcula (Granada), i per això ha aconseguit el Premi Especial Aliments d'Espanya.


FRUITAT VERD DOLÇ


L'oli presentat per Venchipa ha sigut el guanyador en la modalitat Fruitat Verd Dolç. Es tracta d'un oli fruitat molt intens d'olives verdes, molt complex, amb notes de tomàquet, ametlló, fruites verdes com el plàtan i la poma, i herbes aromàtiques com el romaní. En boca és dolç i ametllat, i amarg i picant d'intensitat mitjana. És un oli molt equilibrat, amb gran varietat de matisos i persistència elevada.


Els finalistes d'aquesta categoria han sigut Agropecuaria Carrasco, SL, d'Eljas (Càceres) i Explotaciones Jaime, SL, de Villagordo (Jaén).


FRUITAT VERD AMARG


En la modalitat Fruitat Verd Amarg, el premi s'ha atorgat al trull Cooperativa Andaluza Nuestra Señora de los Remedios, de Jimena (Jaén). Aquest oli es defineix com fruitat molt intens d'olives verdes, amb notes de fruites com la poma, herbes aromàtiques, tomàquet, carxofa, ametlló i fulles verdes. En boca és d'entrada dolç, amarg i picant d'intensitat mitjana-alta, i ametllat. És un oli equilibrat i de gran complexitat.


Els finalistes d'aquesta modalitat han sigut Almazaras de la Subbética, SCA, de Carcabuey (Còrdova) i Knolive Oils, SL, de Priego de Còrdova.


FRUITAT MADUR


I en la categoria Fruitat Madur el premi s'ha atorgat a l'oli del Grupo Valdecuevas Agro, SLU, de Valladolid. És un oli fruitat intens d'olives amb notes madures, entre les quals destaquen la poma, el plàtan, fruits secs i herbes aromàtiques com la camamilla. És molt dolç en boca, lleugerament amarg i picant, i això el converteix en un oli harmònic i equilibrat.


Els finalistes d'aquest apartat han sigut Sant Isidre i Secció de Crèdit Juncosa de Les Garrigues, SCCL, de Juncosa (Lleida) i Aceites Olivar del Valle, SL, de Bolaños de Calatrava (Ciudad Real).


El procediment de selecció dels olis, inclosa l'avaluació sensorial i la valoració fisicoquímica, s'ha desenvolupat al Laboratori Agroalimentari del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació, ubicat a Madrid. Els caps de diferents panels oficials de tastadors de les administracions públiques han dut a terme la valoració sensorial en els tasts a cegues dels olis, dirigits i coordinats pel cap del panel del ministeri.