La Comunitat Valenciana ha perdut 16.000 hectàrees cultivades en els darrers quatre anys
Agricultura

La Comunitat Valenciana ha perdut 16.000 hectàrees cultivades en els darrers quatre anys

04/01/2024

L'exercici 2023 conclou amb una nova pèrdua de superfície cultivada a la Comunitat Valenciana de gairebé 2.000 hectàrees respecte del 2022. Una xifra que s'eleva a més de 16.000 si se sumen els darrers quatre anys, just des de la data d'inici de la pandèmia. La informació difosa per La Unió Llauradora està elaborada amb les dades de l'Enquesta de Superfícies i Rendiments dels Cultius (ESYRCE).
 
La pèrdua de superfície cultivada el 2023 és de 1.953 hectàrees. En destaca el descens registrat en els cultius herbacis amb els cereals de gra al capdavant (-3.802 ha) i les farratgeres (-1.905 ha), mentre que va augmentar en lleguminoses de gra (+2.017 ha), hortalisses i flors (+570 ha) i cultius industrials (+265 ha). Aquest increment de les lleguminoses de gra ve motivat, segons assenyalen des de La Unió, perquè la nova PAC n'impulsa el cultiu a través de la condicionalitat reforçada, ecorègims i ajuts associats a la producció de cultius proteics. Per tant, part de la baixada del cereal ha anat a augmentar aquest cultiu.
 
D'altra banda, la superfície de cultius llenyosos va decréixer (-1.042 ha) pel fet que els descensos en cítrics (-1.737 ha), vinya (-921 ha) i altres terres de cultiu (-686 ha) van ser més grans que els augments registrats als altres cultius. Els cítrics i els fruiters són les produccions que més superfície ocupen al territori valencià, i suposen, entre els dos grups, pràcticament la meitat del total de terres de cultiu (49,4 %). Hi ha 154.157 hectàrees cultivades de cítrics a la Comunitat Valenciana i 152.983 de fruiters no cítrics.
 
Si es comparen les dades dels darrers quatre anys, la xifra de pèrdua de superfície cultivada arriba a 16.030 hectàrees. S'han deixat de cultivar 6.199 hectàrees de cítrics, 4.494 de cereals, 2.708 de vinya, 2.143 de fruiters no cítrics, 2.024 d'hortalisses i flor, 1.308 de farratge i 926 d'oliverar.
 
La superfície total cultivada a la Comunitat Valenciana és de 622.144 hectàrees. Si se suma la cultivada i no cultivada (forestal, prat i pastures i altres superfícies, on s'inclouen les terres ermes), es manté estable a els 2.326.000 ha dels últims anys.
 
Pressupostos
 
Segons assenyalen des de l'organització agrària, la negativa del Govern de la Generalitat del PP-Vox a aprovar les esmenes proposades per La Unió als pressupostos agraris del 2024 és un nou fre que se suma a la “sagnia de pèrdua de superfície cultivada al territori valencià. Les propostes, que buscaven assignar fons significatius a polítiques directes de suport a agricultors i ramaders, van ser rebutjades, i van deixar desprotegits milers de productors a la Comunitat Valenciana”.
 
L'organització proposava modificacions als pressupostos de la conselleria d'Agricultura, Ramaderia i Pesca per valor de només 9,9 milions d'euros per destinar recursos a mesures socioeconòmiques que beneficiarien les persones agricultores i ramaderes en un moment complicat, marcat pels efectes de la sequera, el conflicte a Ucraïna i la pressió creixent dels costos de producció.
 
Carles Peris, secretari general de La Unió, indica que “aquesta nova pèrdua de terrenys de cultiu, unida a la dels darrers anys, posa de manifest que cal adoptar polítiques en clau autonòmica per evitar aquesta situació i ajudar els agricultors i ramaders professionals a mantenir-se a les seves explotacions. Mimetitzar les polítiques estatals i europees sense fer res més amb pressupost propi de la conselleria d'Agricultura és deixar morir el malalt”.