Indústria

El Comitè Científic de l'AESAN actualitza les recomanacions dietètiques

06/10/2020

Ja està disponible l'informe del Comitè Científic de l'AESAN pel qual es revisen i s'actualitzen les recomanacions dietètiques per a la població espanyola.


Per establir aquestes recomanacions, el Comitè Científic, com a òrgan d'avaluació de riscos de l'Agència, ha revisat diverses guies alimentàries basades en aliments d'àmbit nacional i internacional, comparant-les i adaptant-les al model espanyol.


El Comitè Científic recomana adoptar una dieta saludable i sostenible caracteritzada per un predomini d'aliments d'origen vegetal i un consum moderat d'aliments d'origen animal. A més, recomana el consum diari d'aigua (1,5 - 2,5 litres) i d'oli d'oliva verge (preferiblement, cru), com també el consum setmanal de fruita seca sense sal afegida.


La ingesta calòrica ha d'estar equilibrada amb la despesa calòrica. Els greixos no haurien de superar el 30 % de la ingesta calòrica total, i caldria vigilar la presència de greixos saturats.


El consum de sucre lliure hauria de ser inferior al 10 % de la ingesta calòrica total i el consum de sal, per sota de 5 grams diaris (equivalents a menys de 2 g de sodi per dia), i caldria evitar en la mesura del que sigui possible els aliments amb sucres i sal afegits.


Finalment, caldria reduir el malbaratament d'aliments com a mesura addicional per cuidar el planeta i contribuir a un entorn més sostenible per a les generacions futures.