La Comissió Europea ha presentat avui un pla d'acció per al desenvolupament de la producció orgànica. El seu objectiu general és impulsar la producció i el consum de productes ecològics per arribar a tenir un 25% de les terres agrícoles amb agricultura ecològica el 2030, així com augmentar l'aqüicultura ecològica de manera significativa.
La producció ecològica té una sèrie de beneficis importants: els camps orgànics tenen prop d'un 30% més de biodiversitat, els animals gestionats ecològicament gaudeixen d'un major grau de benestar animal i prenen menys antibiòtics, els agricultors ecològics tenen ingressos més alts i són més resistents i els consumidors saben exactament què estan rebent gràcies al logotip ecològic de la UE . El Pla d'Acció està en consonància amb el Pacte Verd Europeu i les estratègies De la granja a la taula i Biodiversitat.
El Pla d'Acció està dissenyat per proporcionar al sector orgànic, que ja està creixent ràpidament, les eines adequades per aconseguir l'objectiu del 25%. Proposa 23 accions estructurades al voltant de 3 eixos: impulsar el consum, augmentar la producció i millorar encara més la sostenibilitat de el sector, tot això per garantir un creixement equilibrat del sector.
La Comissió anima els estats membres a desenvolupar plans d'acció ecològics nacionals per augmentar la participació nacional en l'agricultura ecològica. Hi ha diferències significatives entre els estats membres pel que fa a la proporció de terres agrícoles que actualment es dediquen a l'agricultura ecològica, que van des del 0,5% fins a més del 25%. Els plans d'acció orgànics nacionals complementaran els plans estratègics nacionals de la PAC, i establiran mesures que van més enllà de l'agricultura i el que s'ofereix a la PAC.
El vicepresident executiu del Pacte Verd Europeu, Frans Timmermans, va dir: "L'agricultura és un dels impulsors principals de la pèrdua de biodiversitat, i la pèrdua de biodiversitat és una gran amenaça per a l'agricultura. Necessitem urgentment restablir l'equilibri en la nostra relació amb la natura. No es tracta d'una qüestió a la qual els agricultors s'enfronten sols, sinó que involucra tota la cadena alimentària. Amb aquest pla d'acció, el nostre objectiu és impulsar la demanda d'agricultura ecològica, ajudar els consumidors a prendre decisions informades i donar suport als agricultors europeus en la seva transició. Com més terra dediquem a l'agricultura orgànica, millor serà la protecció de la biodiversitat en aquesta terra i en les àrees circumdants"
El Pla d'Acció té en compte els resultats de la consulta pública realitzada entre setembre i novembre del 2020, que va obtenir un total de 840 respostes de parts interessades i ciutadans. És una iniciativa anunciada a les estratègies De la granja a la taula i Biodiversitat, publicades al maig de 2020. Aquestes dues estratègies es van presentar en el context del Pacte Verd Europeu per permetre la transició a sistemes alimentaris sostenibles i abordar els principals impulsors de la pèrdua de biodiversitat.
En les recomanacions als estats membres sobre els seus plans estratègics de la PAC publicades al desembre del 2020, la Comissió va incloure l'objectiu d'una superfície orgànica del 25% a la UE per al 2030. Es convida els Estats membres a establir valors nacionals en els seus plans de la PAC per arribar a aquest objectiu. A continuació, en funció de les condicions i necessitats locals, els estats membres explicaran com planegen assolir aquest objectiu mitjançant els instruments de la PAC.
La Comissió va presentar les seves propostes per a la reforma de la PAC el 2018, introduint un enfocament més flexible basat en el rendiment i els resultats que té en comptes d'en les condicions i necessitats locals, alhora que augmenta les ambicions a nivell de la UE en termes de sostenibilitat. La nova PAC es basa en nou objectius, que també és la base sobre la qual els països de la UE dissenyen els seus plans estratègics de la PAC.