CE
Agricultura

La Comissió Europea flexibilitza l'accés als ajuts

10/08/2023
CE

El Diari Oficial de la Unió Europea (DOUE) ha publicat avui dos reglaments d'execució pels quals s'estableixen mesures en els sectors de la fruita i les hortalisses i la vitivinicultura per mirar de resoldre problemes específics causats pels fenòmens climàtics adversos de la primavera de 2023. Aquests reglaments flexibilitzen algunes exigències i requisits de la normativa comunitària per al cobrament dels ajuts i l'ús d'autoritzacions de vinya.

Aquestes flexibilitats les va sol·licitar Espanya a la Comissió Europea (CE) el mes d'abril passat, després de constatar-se la impossibilitat per a viticultors i organitzacions de productors de fruita i hortalisses (OPFH) de complir alguns dels requisits exigits a causa de la situació de sequera .

En el cas de les OPFH, els reglaments permeten que puguin recórrer a produccions de tercers per atendre els seus compromisos de subministrament en un volum superior al de la seva producció pròpia. Aquesta possibilitat és molt important perquè evitarà que les organitzacions puguin perdre clients per la caiguda de la producció dels socis a causa de la sequera o altres adversitats climàtiques.

Els reglaments també eliminen les restriccions en l'ús dels fons per a les mesures de prevenció i gestió de crisis, i incrementen fins al 60 % el nivell de finançament comunitari, que de manera ordinària és del 50 %.

 

VITICULTURA

Pel que fa al sector vitivinícola, per a la mesura de reestructuració i reconversió de vinya, la CE atén la sol·licitud espanyola de flexibilització dels requisits per a la transició entre el Programa de Suport al Sector del Vi (PASVE) i la Intervenció Sectorial Vitivinícola del pla estratègic de la Política Agrària Comuna (PAC) que ha entrat en vigor aquest any. Així evitarà que els viticultors que no hagin pogut emprendre aquesta primavera les accions de replantació no perdin el dret de poder-ho fer, ja que s'habilita un termini per poder-les fer fins al proper any.

A més, es prorroga 12 mesos la vigència de les autoritzacions de plantació de vinya que hagin caducat o caduquin el 2023 perquè puguin ser utilitzades en la campanya següent. Els titulars que no es vulguin beneficiar d'aquesta pròrroga poden renunciar a les autoritzacions sense ser sancionats.

Espanya ha participat de manera molt activa en l'elaboració d'aquests reglaments, després de respondre la CE amb la màxima sensibilitat a les peticions per fer front a la sequera duríssima i efectes d'altres adversitats climàtiques.

El Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació treballa en el desenvolupament normatiu nacional dels textos que habilitaran l'aplicació a Espanya d'aquestes flexibilitzacions, la tramitació i publicació de les quals es preveuen a començaments de tardor.