Agricultura

Comença la primera edició de Campus Rural

30/05/2022

Més de 300 estudiants universitaris faran pràctiques formatives en entorns rurals aquest estiu gràcies a la primera edició de Campus Rural, una iniciativa impulsada pel Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO), amb el suport del Ministeri d'Universitats i la CRUE, que pretén reconnectar els joves amb el territori i afavorir el paper de la universitat en la reactivació de les zones rurals. El programa, que comença aquest 1 de juny, facilita als estudiants universitaris formació i experiència en administracions, organitzacions, empreses i institucions d'aquests entorns.


En concret, Campus Rural permet als estudiants de grau o màster oficial de qualsevol disciplina completar la seva formació amb el desenvolupament de pràctiques acadèmiques, curriculars i extracurriculars, a municipis de menys de 5.000 habitants o nuclis rurals per sota d'aquest llindar, amb l'objectiu d'acostar el talent als pobles en situació de vulnerabilitat territorial.


Les 36 universitats públiques espanyoles que s'han adherit al programa podran implementar per primer cop aquest model d'immersió rural, i contribuiran a dinamitzar el teixit productiu social i institucional d'aquests entorns, visibilitzar les oportunitats socioeconòmiques, fixar-hi nova població i afavorir l'equilibri i la cohesió territorial.


Així mateix, permetrà fomentar la connexió emocional dels alumnes amb el territori i el coneixement del medi rural, trencant prejudicis i estereotips i promovent la consideració del medi rural com a lloc d'oportunitats qualificades de futur. El benefici és mutu: les alumnes i els alumnes podran conèixer i entendre millor el seu país, i els territoris despoblats rebran una aportació de talent.


Les pràctiques duraran entre tres i cinc mesos, es desenvoluparan entre l'1 de juny i el 31 d'octubre i comptaran amb un ajut econòmic de 1.000 euros bruts mensuals per alumne, juntament amb la cobertura obligada de despeses derivades de la Seguretat Social. Els estudiants, que hauran de residir al municipi on facin les pràctiques, tindran l'oportunitat de protagonitzar una veritable immersió al lloc de destinació; una experiència laboral, però també vital.