Al dia

Com són nostres agromillennials?

24/01/2023

Els joves que s'incorporen avui al nostre sector agrari tenen una formació acadèmica més eleva- dona que la mitjana de la seva generació. Gairebé 4 de cada 10 tenen titulació universitària i el 65%, com a mínim, batxillerat o FP superior. Aquesta és una de les principals conclusions de l'estudi de recerca Agro-millennials. Perfil dels nous agricultors/as i ramaders/as del segle xxi, presentat recentment per l'organització agrària COAG i la ETSIAM de la Universitat de Còrdova.


És fill/a d'agricultors o ramaders (75%), viu en el medi rural (83%), es dedica a temps complet a l'activitat agrària (69%) i és el titular de la seva explotació (87%). Va aprendre tot el necessari de la tradició familiar (76%), complementat per la formació acadèmica agrària (34%) i la seva pròpia experiència (28%).


Considera necessària una major oferta formativa en qüestions relacionades amb la gestió empresarial i l'emprenedoria (69%), transformació digital (48%) i estratègies de comercialització (44%), i prefereix una modalitat formativa híbrida (combinació presencial/en línia, 48%).


Pensa que el seu entorn no li concedeix facilitats per a l'oci (61%) i troba a faltar més serveis, com a centres educatius i sanitaris (67%). Lamenta que no s'hagin millorat les comunicacions en matèria de transport (64%) i reconeix que existeix encara una gran bretxa tecnològica amb els serveis de connectivitat i wifi del mig urbà (51%). Malgrat això, sol ser present en xarxes socials, de manera majoritària en Instagram (62%) i Facebook (59%), i la seva app favorita i la que més utilitza és WhatsApp (90%).


Considera l'agricultura com un treball estable a llarg termini (87%) i manifesta un nivell de satisfacció molt alt per haver decidit fer-se agricultor (8,48 sobre 10). Veuria amb bons ulls que els seus descendents es dediquessin també a l'agricultura (69%). De fet, la tradició familiar és el que més li va motivar per a dedicar-se al treball en el camp (66%).


En el capítol d'innovació, el 76% reconeix conèixer les ajudes per a introduir millores en l'explotació, el 55% les ha sol·licitat. De l'1 al 10, li donen un 7,57 a la importància de la tecnologia per a millorar la gestió de la seva explotació, però citen com a principals barreres per a la seva adopció la inversió econòmica (79%), l'adequació a les seves necessitats (36%) i la falta de formació (29%).