Agricultura

Com ha afectat aquest mes d'estat d'alarma al camp?

15/04/2020

Cooperatives Agro-alimentàries i l'organització agrària ASAJA han destacat l'impacte negatiu, principalment per a alguns sectors i per diverses causes, que ha tingut el decret de l'estat d'alarma a Espanya per la pandèmia del coronavirus i del que avui es compleix un mes.


En declaracions a Efeagro, el director general de Cooperatives, Agustín Herrero, ha assenyalat que aquesta situació ha afectat "de manera diferent" unes produccions respecte d'unes altres.


Així, els sectors que tenen un canal de comercialització orientat a la restauració, que ara mateix està tancada, s'estan veient "molt afectats": especialment els d'oví i cabrú, el de vacum de carn o el del vi embotellat. Altres sectors, com la fruita de pinyol i altres hortalisses necessiten mà d'obra, tot i que Herrero espera que les mesures del Govern al respecte serveixin per solucionar-ho d'una "manera àgil".


Aquesta crisi, a més de les repercussions econòmiques que està provocant a curt termini, tindrà conseqüències a mitjà i llarg termini, ha vaticinat Herrero, qui veu "indispensable" que la CE es "replantegi" el paper de la Política Agrària Comuna (PAC) com a "estratègica" per assegurar l'alimentació dels països comunitaris en moments com l'actual.


D'altra banda, el president d'ASAJA, Pedro Barato, ha afirmat que en aquest primer mes de l'estat d'alarma el sector agrari "no s'ha deslliurat d'aquesta situació anòmala i complicada". El problema principal se centra ara a proveir de prou mà d'obra les explotacions que comencen les campanyes d'aclarida i recollida hortofructícola: "Estem intentant cobrir totes les necessitats", ha subratllat.


Barato s'ha mostrat partidari de deixar més llibertat a la circulació de jornalers dins d'Espanya tot i que utilitzant "totes" les prevencions sanitàries pertinents. Ha demanat al govern que "insisteixi" a la CE perquè habiliti ajudes de mercat "al més aviat possible" com la intervenció de carn i llet.